16.6 C
Bihać
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

Pokrenuli poslove u BiH: “Ovdje se svašta može ostvariti samo da narod ima više volje za radom”

Sve su ovo itekako važni kriteriji za život čovjeka, ali da li je rješenje otići iz zemlje, bez bilo kakvog pokušaja za ostvarivanjem svojih ciljeva ovdje?

Naši sagovornici, mladi ljudi iz Cazina, reći će da nije.

“Smatram da svako od nas mora prvo pokušati nešto da ostvari u našoj državi i lokalnoj zajednici, pa tek nakon toga neka svako za sebe odluči da li se više isplati otići negdje drugo ili pak ostati i dati svoj doprinos u lokalnoj zajednici”, počinje priču za Buku Haris Pajalić, koji se nakon završenog fakulteta vratio u Cazin i pokrenuo sopstveni obrt u okviru kojeg nudi usluge web hostinga.

Život mu je nakon ovog poslovnog poteza, kaže, mnogo zahtjevniji, ali i interesantniji.

Takođe je primijetno da se u zadnje vrijeme dosta ulaže u Cazin, najviše u infrastrukturu, te programe samozapošljavanja, kaže naš sagovornik, ali smatra da je s ovim trebalo puno prije početi, jer je dosta obrazovanih i kvalitetnih osoba koje lično poznaje već otišlo.

Kaže da još dosta stvari treba mijenati, kako bi se život ljudima olakšao.

“Jedan od većih problema koji tjera ljude van države sigurno je i neefikasnost sistema javne uprave. Kroz pokretanje svog obrta sam se uvjerio u apsurde trenutne zakonske regulative u FBIH, te u nedostatke u efikasnosti javne uprave”, istakao je Haris, koji je dio sredstava dobio iz Preduzetničkog fonda za mlade iza kojeg stoje Grad Cazin i Institut za razvoj mladih KULT, uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u BiH.

I njegovi sugrađani Ismar Huskić i Dževada Begić takođe su korisnici ovog Fonda.

Dževada je prije otvaranja frizerskog salona radila kod različitih poslodavaca. Zarada je svugdje bila minimalna, rad na određeno, bez bilo kakvih radničkih prava. To je bio i razlog zbog kojeg je često razmišljala o odlasku iz BiH, ali zahvaljujući projektu koji je pokrenut s ciljem finansiranja i sufinansiranja najboljih poslovnih planova mladih sa područja Cazina, ostala je u svom gradu i uspjela u svom privatnom biznisu.

“Otvaranje salona mi je bukvalno promijenilo život, osjećam se puno bolje kao samostalna i jako sam zadovoljna. Takođe mogu reći da se jako dobro može živjeti od frizerskog zanata, samo treba dobra organizacija i volja”, priča nam Dževada, a o životu u svojoj lokalnoj zajednici kaže: “Život za mlade ljude u Cazinu je dobar, ne bih rekla da se ovdje iz godine u godinu živi lošije, već čak naprotiv. Međutim, problem je dosta u ljudima koji su, po mom mišljenju, lijeni i svi bi svašta da ostvare na neki lak način, a niko svojim radom i trudom. Mislim da, kako u Cazinu, tako i u ovoj našoj državi, može se svašta ostvariti samo da narod ima više volje za radom”.

Ismar je otvorio stomatološku ordinaciju. Da ostvari svoj san, nakon sedmogodišnjeg studija, najviše mu je pomogla majka, a potom i sredstava iz Preduzetničkog fonda.

Za razliku od većine mladih ljudi, Ismar nikada nije razmišljao o životu van granica Bosne i Hercegovine ili radu za nekoga drugog: “Druge nije bilo nego pokušati pokrenuti nešto svoje, jer raditi za nekog se ne bi isplatilo, a prelazak u drugu državu bi značilo učenje novog jezika, polaganje razlike predmeta i slično. Nije bilo lako pokrenuti biznis, ali mogu reći da su se trud i rad isplati ”.

Sve troje na kraju razgovora imaju samo jednu poruku mladim ljudima koji, i prije završene škole, planiraju napustiti zemlju – nemojte tako lako odustajati od života ovdje, bar pokušajte, jer najlakše je otići.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe