Pokazao da se može drugačije, bolje i uspješnije: Mersudin Nanić zaslužuje da vodi općinu Bužim i u naredne 4 godine

Mersudin Nanić, jedan je od najmlađih načelnika uBosni i Hercegovini. Na čelo opštine Bužim izabran je nakon vanrednih izbora 2019 godine. Za manje od dvije godine, drugačijim i odgovornijim pristupom opravdao je povjerenje građana opštine Bužim i zasigurno zaslužio da istoimenu općinu vodi i naredne 4 godine.

U GODINU I POL MANDATA U INFRASTRUKTURNE PROJEKTE NA PODRUČJU OPĆINE BUŽIM OBEZBIJEĐENO I ULOŽENO PREKO 6.000.000,00 KM.

Bliže se Lokalni izbori zakazani za 15. novembar ove godine za izbor a Općinske organizacije SDA Bužim odlučna je u namjeri da svojim glasačima ponudi ono najbolje što posjeduje u ovom trenutku.

Aktuelni načelnik Mersudin Nanić, koji se do sada dokazao kao opredijeljen borac za svoje sugrađane, te je za samo godinu i pol mandata mnogo toga uradio i započeo.

Posebno nas raduje da su vidljivi radovi na permanentnoj izgradnji infrastrukturnih projekata, ali nije nedostajala podrška građanima ni u razvoju poljoprivrede, stipendiranju studenata, revitalizaciji kulturnog naslijeđa, u oblastima obrazovanja, vjerske zajednice, kulture, socijalnih pitanja, zdravstvene zaštite građana i mnogih drugih otvorenih procesa koji Općini Bužim i njenim građanima otvaraju poziciju sredine za ugodan i prosperitetan život u budućnosti. Također, načelnik Nanić u kratkom roku uspostavio je dobre kontakte sa prijateljima širom BiH i naše dijaspore, te uspio ostvariti dobru saradnju sa privrednicima koji su za njega mjerodavni sagovornici za razvoj općine Bužim u budućnosti.

Općinski načelnik došao je sa jasnim ciljem, a to je da realizira što više projekata koji su u interesu građana općine Bužim bez obzira na stranačku ili bilo koju drugu vrstu opredijeljenosti.

Podsjetit ćemo na neke od urađenih infrastrukturnih projekata koji su rađeni u ovih godinu i pol mandata, a koji su bitni za razvoj općine Bužim i koji su godinama bili samo mrtvo slovo na papiru, a to su:

 • Magistralna cesta M-4.3. Nakon 25 godina riješen status ceste koja povezuje Vel. Kladušu – Bužim – Bos. Otoka koja je dobila status magistralne ceste, dužine 57 kilometara, koja znači veće investicije i bolje stanje, ove za građane značajne, ceste te su vidljivi značajni pokazatelji na ulaganju.

 

 • Riješeni imovinsko-pravni odnosi za eksproprijaciju zemljišta na kompletnoj dionici zaobilaznice na potezu Osnovna škola Bužim – Auto-Kontakt. Ovo je jedna od najbrže pripremljenih dokumentacija u odnosu na brojne druge lokalne zajednice u FBiH, tako da je građanima Bužima za eksproprijaciju zemljišta na kompletnoj dionici zaobilaznice isplaćeno skoro milion KM od strane JP Ceste Federacije BiH.

 

 • Trg “Alija Izetbegović”. Svjedoci ste izgradnje jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u posljednjih deset godina na području općine Bužim, a to je izgradnja trga „Alija Izetbegović“ koji se gradi u centru čaršije. Na inicijativu općinskog načelnika projektno tehničku dokumentaciju uradio je počasni građanin općine Bužim, Nedžad Branković.

 

 • Kružni tok na zaobilaznici. Uskoro će biti završen još jedan infrasrukturni projekat u samom centru čaršije, a radi se o rekonstrukciji saobraćajnice – kružni tok koji je sastavni dio trga „Alija Izetbegović“, čijom izgradnjom će biti izmijenjena slika užeg gradskog središta. Također na inicijativu općinskog načelnika projektno tehnička dokumentaciju i za ovaj projekat uradio je isto tako počasni građanin općine Bužim, Nedžad Branković.

 

 • Projekt “Marka građani – marka Općina”. Više nego ikad u sklopu programa „Marka građani-marka Općina“ na području općine Bužim bit će urađeno 39 putnih pravaca, čime će Bužim imati preko 18.218,09 km asfaltirane putne komunikacije. Posebno moramo naglasiti da se kod ovog projekta općinski načelnik izborio da ovi projekti ugledaju svijetlost dana i pored svih blokada od trenutne većine u Općinskom vijeću.

 

 • Riješen višegodišnji problem nestašice vode i snabdijevanja pitkom vodom lokalnog stanovništva Mjesne zajednice Konjodor. Urađeno je postavljanje zamjenske pumpe u bunar, te montiranje montažne opreme visoke tehnologije u sistemu upravljanja i nadzorom nad vodovodnim sistemom, po uzoru na moderne vodovode u zemljama regije. Pored navedenog postavljena je i nova hlorna stanica.

 

 • Obezbijeđeno vatrogasno vozilo koje je godinama nedostajalo kao jedna od najosnovnijih karika koju jedna lokalna zajednica treba da ima kako bi pružila kvalitetnu uslugu svojim građanima kada im je to najpotrebnije.

 

 • Asfaltiran put „Radoč-Čava-Mrazovac“, u dužini od 1.5 kilometara koji povezuje Mjesnu zajednicu Čava sa izvorištem „Svetinja“ kao i Mjesne zajednice Radoč i Mrazovac sa centrom općine Bužim.

 

 • Nakon završetka žalbenog postupka bit će sve spremno za izgradnju Muzeja grada Bužima sa zavičajnom zbirkom i Muzej sobom 505. viteške brigade.

 

 • Osigurana finansijska sredstva od strane Vlade FBiH za saniranje posljedica požara na Osnovnoj školi “Mirsad Salkić ” u Čavi u iznosu od 100.000,00 KM, a za koja su se založili općinski načelnik i predsjednik OO SDA Bužim.

 

 • Skoro pa i završena rekonstrukcija sjevero-zapadnog vanjskog bedemskog zida i ulazne drvene kapije na Starom gradu Bužim.

 

 • Očišćeno korita rijeke Bužimnice na potezu Varoška Rijeka-Vrhovska. Ovo je bitan projekat za sve naše građane, a posebno za one koji žive u neposrednoj blizini korita rijeke Bužimnice ili imaju svoje nekretnine. Također, izvršeno je čišćenje i uređenje korita Bužimnice od ulaza na obilaznicu do trga „Alija Izetbegović“.

 

 • Postavljen jarbol i podignuta velika zastava na Starom gradu Bužim u ime svih šehida, ratnih vojni invalida, demobilisanih boraca i patritota 505. viteške brigade, a sve u znak slobode koju danas uživamo.

 

 • Na Turbetu generala Izeta Nanića i poginulih boraca 105/505. viteške brigade postavljeni jarboli i zastave, te je urađeno osvijetljenje Turbeta.

 

 • Postavljena javna rasvjeta na Starom gradu, MZ Bužim i pored toga osvijetljena su još dva bužimska nacionalna spomenika, Stara drvena džamija i Stari grad Bužim. Sigurni smo da će dva nacionalna spomenika dobiti na atraktivnosti i te da će navedenim biti unapređena turistička ponuda.

 

 • Izgrađeno novih šest javnih rasvjeta i to u naseljima Kišmetovići-Pehlići, MZ Konjodor, zatim zaseok Hilići-Kedići u MZ Elkasova Rijeka, zaseok Mušići u MZ Mrazovac, zaseok Eminići-Abdići u MZ Lubarda. Izgrađena je javna rasvjeta u ulici 105.BUMB, MZ Bužim, te u MZ Bućevci.

 

 • Također, vršena je i zamjena dvije najveće rasvjete na području Općine Bužim i to u ulicama 505. viteške brigade, Generala Izeta Nanića i naselje Pomajdan, te je osvijetljen prilaz osnovne i srednje škole kao i trg „Alija Izetbegović“ u MZ Bužim. Zamijenjena je i javna rasvjeta sa LED rasvjetom u MZ Brigovi.

 

 • Pružena maksimalna podrška radu boračkih udruženja od strane općine Bužim i općinskog načelnika.

 

 • Općina Bužim i Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD) zajednički realizovali projekat u kojem je podijeljeno 10 plastenika od 100 kvadrata za deset porodica.

Vrijednost navedenih investicija i projekata na području općine Bužim prelazi iznos od 6.000.000,00 KM.

Iza nas su manje od dvije godine od preuzimanja odgovornosti i povjerenja naših sugrađana za vođenje Viteškog i Ponosnog grada Bužima. Za kratko vrijeme, sa željom i ljubavlju pokazali smo kako ideje mogu postati stvarnost i da Bužim može i zaslužuje puno bolje. Ako Bog da, u narednom periodu namjeravamo još energičnije nastaviti dalje kako bi Bužim učinili ljepšim, boljim i ugodnijim mjestom za život svih njegovih građana. Čast mi je što sam ponovo kandidat za načelnika Općine ispred najjače političke stranke, stranke koja zasigurno pokazuje znanje, sposobnost da našu Općinu sigurno vodi ka infratsrukturnom, privrednom, ekonomskom i svakom drugom razvoju”, zaključio je aktuelni načelnik općine Bužim Mersudin Nanić.

“Sve u svemu, ne možemo biti nezadovoljni učinjenim, ali moram napomenuti da je to samo priprema za naredne, slobodan sam reći, velike i ponosne godine bužimske općine, kada ćemo cijelu njenu teritoriju pretvoriti u ponajveće gradilište u Unsko-sanskom kantonu. Pred nama su brojni projekti koji čekaju svoju realizaciju, a mi smo spremni da ih realiziramo zajedno sa našim sugrađanima koji su uvijek znali izabrati one najbolje“, kazao je Abid Mulalić u ime OO SDA Bužim.

Predstavnici OO SDA Bužim dodaju kako imaju ozbiljan plan i program s kojim će izaći pred građane, te da nema sumnje da će dobiti povjerenje kako bi naša općina bila još bolja, ljepša i prosperitetnija. Namjera je nastavak rada za dobrobit naše djece i nas samih, uz želju da širimo pozitivnu energiju na području naše općine.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe