Pojedine britanske škole tehnologijom prepoznavanja lica đacima naplaćuju obroke

Kao razlog za to navedeno je smanjivanje potrebe za fizičkim kontaktom, odnosno smanjivanje rizika od zaraze koronavirusom. Međutim, roditelji i drugi zabrinuti su da se time normalizira nadzor nad djecom i da ona uopće nisu informisana o rizicima po njihov privatni život.

David Swantson, direktor kompanije koja razvija ovu vrstu tehnologije CRB Cunninghams, smatra da zabrinutost nije utemeljena.

Ovaj sistem funkcioniše tako što prepoznavanjem lica učenika pokreće isplatu novca sa njegovog računa. Biometrijski podaci đaka pohranjeni su u školskim bazama podataka. Tvrdi se da ga koristi 97 posto učenika u 27 škotskih škola. Aktivisti za zaštitu prava djece upozorili su nadležne da korištenje ovog sistema ne znači i to da se pristaje na njega.

Tehnologija prepoznavanja lica izazvala je kontroverze u britanskoj policiji. Ranije istraživanje je pokazalo da je tehnologija netačna u 81 posto slučajeva. Pojedini su bili razočarani ovim istraživanjem ocijenivši da je bilo “neuravnoteženo”.

Stručnjak za biometrijske podatke Fraser Sampson mišljenja je da ova tehnologija nije nužno loša. Između ostalog, ukazao je da može biti korisna dementnim osobama. Ukazao je na to da je ključno kako se koristi i ko je koristi. Podsjetio je da su nadležni obavezani na zaštitu podataka, tj. privatnosti građana.

Napomenuo je da se ova tehnologija već koristi na mobitelima, kao i tehnologija otiska prsta, piše Sky News.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe