Pogoršana epidemiološka situacija u Bosanskoj Krupi

Bosanska Krupa trenutno ima 30 osoba zaraženih koronavirusom. Broj se naglo povećavao u posljednjih sedam dana, a razlog tome je, kako kažu iz Doma zdravlja, nepoštivanje mjera, nenošenje zaštitnih maski, masovna druženja i zajednička putovanja.

Epidemiološka situacija u Bosanskoj Krupi više nije na zadovoljavajućem nivou. Uz 30 zaraženih, zabrinjavaju i 84 direktna, odnosno bliska kontakta sa inficiranim osobama. U izolaciji je 114 osoba. Zbog toga je danas održana hitna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Bosanska Krupa.

„Sutra već može biti znatno veći broj jer se naši građani na koje apelujemo ne pridržavaju smjernica, ne nose se maske kako treba, na nosu i ustima, ne poštuje se distanca, organiziraju se druženja. Još uvijek naši građani ne vjeruju da je epidemija i da imamo velike probleme zbog toga ja molim sve građane da vode računa o svom kretanju, da se pridržavaju svih mjera. Jedino ćemo na taj način spriječiti i suzbiti ovu pandemiju“, kaže direktor Doma zdravlja Mujo Kekić.

Pogoršanje epidemiološke situacije stvara dodatni pritisak na uposlene Doma zdravlje, ali kako kaže direktor Kekić, kroz reorganizaciju rada, uključivanje dodatnih kadrova, sve pokušavaju amortizovati i posao završiti na najbolji mogući način.

Općina Bosanska Krupa, kako na sjednici ističe načelnik Armin Halitović, spremna je odgovoriti na sve zahtjeve Doma zdravlja i trenutne epidemiološke situacije, po potrebi i ponovno formirati izolatorij.

„Sve ono što smo radili u posljednjem periodu je davalo dobre rezultate, nažalost u posljednjih desetak dana imamo rapidno povećanje broja zaraženih. Upućujemo apel građanima da se barem u slijedećih 15-20 dana suzdrže od okupljanja, da poštuju epidemiološke mjere koje su na snazi, da to žarište koje se počelo širiti smanjimo. Dolazi i sezonska gripa, moramo se paziti jer ćemo doći u još veće probleme. Nadam se da ćemo dobrom saradnjom kakvu smo imali i na početku pandemije uspjeti odgovoriti i na ovaj izazov, te da ćemo stanje koje sada imamo uspjeti smiriti“, kazao je načelnik Halitović.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe