Pogledajte video rušenja vrha tornja zagrebačke katedrale

IZVORavaz.ba

Vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale uspješno je prizemljen na tlo u petak oko 19 sati. Nakon toga je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, čestitao svim učesnicima operacije na uspješnom uklanjanju. U odvajanju tornja učestvovali su i pripadnici Hrvatske vojske, a zatim je tim alpinista provjerio je li sve osigurano.

Obložili eksplozivom
Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske objavilo je video rušenja katedrale iz svih uglova grada, piše 24sata.hr.

Od jutra se u petak čekalo da se vrh sjevernog tornja katedrale sruši. Obložili su ga eksplozivom i nešto poslije 18 sati su ga detonirali. MORH je objavio svoj snimak povijesnog poduhvata uklanjanja vrha zagrebačke katedrale.

– Osim snimanja u zraku, osigurali smo stručno vođenje stručnog tima sa zemlje te prikaz mikroslike s detaljima iz zraka na zemlji u realnom vremenu tijekom cijelog procesa odvajanja vrha tornja katedrale, što je još jedna od sposobnosti Hrvatske vojske i besposadnih zrakoplovnih sustava – objasnio je major Mario Maslov, dodajući da su letjelice morale biti jako blizu dizalica i tornju te jedna drugoj.

Vještine pilota
To je zahtijevalo iznimne vještine pilota i spottera na zemlji.

– Hrvatska vojska je još jednom pokazala i dokazala da je sprema i sposobna u svakom trenutku pridonijeti zajednici i pomoći narodu kad god se to od nje zatraži! Zajedno smo jači i brži, a ljubav prema domovini misao je vodilja koja nam uvijek daje vjetar u leđa i omogućuje da odradimo sve, pa i naizgled nemoguće zadaće – zaključio je Maslov.

Podsjetimo, katedrala je oštećena u katastrofalnom zemljotresu koji je nedavno pogodio Zagreb.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe