Podžić: Armija RBiH je u časnoj borbi odbranila suverenitet naše zemlje

IZVORAvaz.ba

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić uputio je poruku povodom obilježavanja 28. godišnjice Armije RBiH i 15 godina od formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Armija Republike Bosne i Hercegovine formirana je 15. aprila 1992. godine i bila je zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene države Bosne i Hercegovine, naveo je ministar Podžić istaknuvši da taj datum obilježavamo kao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

– Tog 15. aprila prije 28 godina, odlukom Predsjedništva Republike BiH, stvorena je oružana sila čiji je cilj bio da odbrani suverenitet i nezavisnost međunarodno priznate države Republike BiH i da sačuva cjelovitost BiH kao slobodne države svih njenih građana i naroda. Armija RBiH formirana je od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih patriotskih snaga, izrasla je iz naroda i dala je svoj puni doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Pored vojničkog profesionalizma, pripadnici ARBiH njegovali su i sve vrijednosti zajedničkog života u Bosni i Hercegovini – naveo je Podžić.

Dodao je da je u toj časnoj borbi i dramatičnim historijskim događajima i stradanjima, Armija RBiH osigurala uvjete za stvaranje mira, a kasnije stvorila i pretpostavke za proces odbrambenih reformi, nove odbrambene strukture i stvaranje jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

– Ponosni smo na tu činjenicu i zbog toga imamo moralnu obavezu da, u saradnji s udruženjima boraca i organizacijama na različitim nivoima, baštinimo sjećanje na sve šehide i poginule borce Armije Republike Bosne i Hercegovine – naveo je Podžić.

On je istaknuo i značaj 2. pješadijskog (rendžerskog) puka, navodeći da on njeguje i poštuje tekovine čiste i neukaljane prošlosti Armije RBiH.

– Drugi pješadijski (rendžerski) puk Oružanih snaga BiH je prepoznatljiv u strukturi Oružanih snaga BiH. Prisutan je u svim dijelovima Bosne i Hercegovine prilikom obilježavanja značajnih datuma ARBiH, kroz saradnju s civilnim strukturama, boračkim asocijacijama, kroz ustupanje resursa i drugim aktivnostima, čime su postali najvažniji faktor u njegovanju identiteta ARBiH. Isto tako, kao i Oružanim snagama BiH u cjelini, mi vodimo brigu o transparentnosti, toleranciji, otvorenosti i uzajamnom poštovanju. A sve to radi daljnjeg jačanja Oružanih snaga BiH, naše odlučnosti da dokažemo da smo uvijek na usluzi svim građanima i civilnim institucijama naše države. Još jednom čestitam 28. godišnjicuosnivanja ARBiH i 15. godišnjicu od formiranja 2. pješadijskog (garadijskog) puka Oružanih snaga BiH – istaknuo je Podžić u svojoj poruci.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe