Podignuta optužnica protiv dvojice zločinaca iz Foče

IZVORavaz.ba

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine u Tužilaštvu BiH podigao je optužnicu protiv Spomenka Novovića i Borislava Pjane zbog zločina počinjenih nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče 1992. godine.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, oni se terete da su, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a, policije i paravojnih jedinica, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče, vršili progon civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Hladno oružje
– Optuženi Novović, tereti se da je lično, upotrebom hladnog oružja, ubio pet civila bošnjačke nacionalnosti, starije životne dobi, rođenih oko 1932. godine i starijih, nakon čega je kuću sa leševima ubijenih civila zapalio, kao i da je sudjelovao nakon toga u ubistvu jednog civila starije životne dobi, te nečovječnom postupanju prema dvije starije osobe bošnjačke nacionalnosti – navodi se u saopćenju.

Zločini su počinjeni u mjestima Dragočava, Pošajatovići i Šube, u općini Foča, u ljeto 1992. godine.

– Optuženi Pjano tereti se da je u mjestu Potpeće u ljeto 1992. godine, sudjelovao u zarobljavanju nezakonitom zatvaranju 17 osoba bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je 11 osoba izvedeno iz kuće, a optuženi Pjano, zajedno sa drugim osobama, lično i izravno, pucajući iz vatrenog oružja, sudjelovao u ubistvu 6 osoba bošnjačke nacionalnosti koji su ostali u kući, nakon čega su počinitelji zločina u kuću ubacili bombu a zatim kuću zapalili, zajedno sa leševima ubijenih civila – stoji u optužnici.

Grupu od 11 civila, su zajedno sa još dva civila, počinitelji transportirali kamionom i odveli u zarobljeništvo na području Foče, te su nakon toga protjerani na područje Trnova.

Materijalni dokazi
Također, optuženi Pjano tereti se da je, u augustu 1992. godine, uz prijetnju oružjem, opljačkao ženu bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu porodičnog zlatnog nakita, kao i da je nečovječno postupao prema jednom zarobljenom civilu bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 54 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe