Podgoričanin primio kinesku vakcinu protiv korone: Dobro se osjeća

IZVORavaz.ba

Aleksandar Kovačević iz Podgorice, koji trenutno živi u Dubaiju, primio je ove sedmice prvu dozu vakcine protiv koronavirusa i kaže da se dobro osjeća.

On je za “Vijesti.me“ ispričao da je primio kinesku vakcinu i da je revakcinacija planirana 4. januara.

Kovačević radi kao konsultant uglavnom u Afganistanu i Iraku, a posljednjih godinu i po je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), gdje je angažiran na projektu koji finansira Biro za borbu protiv narkotika Vlade SAD (INL).

– Vakcinu sam primio u utorak 16. decembra u ‘SEHA COVID-19 Vaccination Center – Dubai’ koji se nalazi na nekih 30 kilometara od Dubaija na auto-putu za Abu Dabi. U pitanju je kineska ‘Sinopharm Group’ vakcina koja je registrovana u UAE, Brazilu, Čileu, Indoneziji i još nekoliko država, nakon završene 3. faze ispitivanja te vakcine u periodu od juna do novembra. Uspješnost vakcine je procjenjena na 86 posto, a ukoliko bi došlo do infekcije procenat zaštite vakcine od srednjeg i teškog oblika bolesti je 100 posto, što znači da bi u tom slučaju u pitanju bio najlakši oblik bolesti, nešto kao prehlada – ispričao je Kovačević “Vijestima”.

On je kazao da se za vakcinaciju odlučio iz više razloga – godina, pratećih oboljenja, putovanja i zaštite drugih…

– Imam 50 godina, dijabetes tipa B, povišen krvni pritisak, a 2019. sam izvršio proceduru RF kardio ablacije kod doktora Vukmirovića u Podgorici zbog dijagnoze atrijalne fibrilacije (artimija). Iako terapijom dobro kontrolišem moje medicinsko stanje, ipak spadam u ugroženu kategoriju stanovništva kada je u pitanju Covid-19 – istakao je on.

Kovačević je pojasnio i da često putuje i da su to uglavnom interkontinentalna putovanja (Evropa, SAD, Azija), pa tako dolazi u kontakt sa ogromnim brojem ljudi.

– Svakim povratkom kući potencijalno ugrožavam zdravlje majke koja je starija osoba i na ovaj način sam htio da otklonim mogućnost da njoj kao i drugima prenesem virus ukoliko bih se inficirao na nekom od tih putovanja – kazao je Kovačević.

On je odgovorio da prije vakcinacije nije bilo posebnih preporuka ljekara, osim što se vrši skrining – provjerava se krvni pritisak, mjeri SpO2 (zasićenost kiseonika u krvi) i tjelesna temperatura.:

– Mora se ostati nekih 20 minuta u prostorijama bolnice nakon završene procedure, na posmatranju, u slučaju nekih nuspojava. Vakcinacija je ovdje počela u subotu, 12. decembra, tako da nema veliki broj vakcinisanih u Dubaiju. Prosječno se obradi oko 1.000 pacijenata, što bi značilo da je u Dubai Emiratu do sada vakcinisano, po toj procjeni, nekoliko hiljada ljudi. Tačne podatke nemam.

Vakcina protiv koronavirusa, tvrdi Kovačević, besplatna je za sve rezidente u UAE, koji imaju njihovu ličnu kartu i lokalno zdravstveno osiguranje koje uslovljava izdavanje tog dokumenta.

Kovačević je rekao i da je na poslu obavezna dnevna rotacija zaposlenih i da se ne smije dogoditi da 100 odsto radnika u jednoj kompaniji bude istog dana na poslu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe