1.2 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Podaci Granične policije za 2019. godinu : Spriječen ulazak 13.000 migranata!

IZVORavaz.ba

Pripadnici Granične policije BiH spriječili su u protekloj godini ulazak 13.251 migranta u našu zemlju.

Ove osobe spriječene su u pokušaju ilegalnog prelaska u Bosnu i Hercegovinu sa područja susjednih zemalja, na koje su se i vratili.

Pad u decembru
Ovo je zvanično potvrđeno za “Dnevni avaz” iz ove policijske agencije.

Najveći broj ilegalnih prelazaka državne granice BiH na ulazu u Bosnu i Hercegovinu evidentiran je na granici s Republikom Srbijom i Crnom Gorom, na području Trebinja, Zvornika, Huma, Višegrada i Bijeljine.

Pokušaji ilegalnog prelaska državne granice na izlazu iz BiH evidentirani su na granici s Republikom Hrvatskom, na područjima Velike Kladuše, Bihaća, Martin Broda i Posušja, rečeno nam je iz Granične policije.

Kad su u pitanju podaci o broju osoba/migranata odvraćenih od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice na ulazu u BiH iz Srbije i Crne Gore, iz Granične policije kažu da se može zaključiti da je u decembru primjetan trend pada.

– Radi se o redovnom sezonskom trendu pada, koji kontinuirano biva zabilježen završetkom ljetnih mjeseci i dolaskom hladnijeg vremena te je skoro identičan trend zabilježen i u isto vrijeme prošle godine (2018., op. a.) – rečeno nam je.

Migrantska ruta
U strukturi državljanstava, vraćene osobe najčešće su iz Pakistana, Afganistana, Iraka, Sirije i Irana, što korespondira s najčešćim državljanstvima migranata u području istočnog Mediterana.

Sve ovo dokazuje uzročno-posljedičnu povezanost između zbivanja u toj regiji i zbivanja na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti, istaknuto je.

Radimo po Zakonu
Iz Granične policije BiH pojašnjeno nam je da ove radnje predstavljaju mjeru predviđenu članom 37. Zakona o graničnoj kontroli, koja je provedena direktnim angažiranjem službenika Granične policije BiH neposredno na graničnoj liniji.

– Na taj način je i obavljeno sprečavanje stranih državljana da ilegalno uđu na područje BiH – kažu iz ove policijske agencije.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe