Pod lupom zabilježila izborne nepravilnosti: Otvoreno nagovaranje birača i fotografisanje listića

IZVORklix.ba

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” objavila je nalaze posmatranja Prijevremenih izbora 2023. godine koji se odnose na proces glasanja do 14:30h i zabilježene izbore nepravilnosti.

Na dva biračka mjesta zabilježeno je otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta, po jedan slučaj u Bratuncu i Srebreniku. Fotografisanje glasačkih listića je zabilježeno na dva biračka mjesta u Bihaću.

Do deset slučajeva vraćanja birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska zabilježeno je na 31 posto biračkih mjesta, dok je više od 10 slučajeva zabilježeno na jednom biračkom mjestu u Bihaću (003A013). Posmatrači Koalicije “Pod lupom” su zabilježili do deset slučajeva porodičnog glasanja na 21,5 posto biračkih mjesta.

Na 23 biračka mjesta, zabilježeno je do deset slučajeva da nije ispoštovana nova procedura pomoći pri glasanju drugih lica. Na 45 biračkih mjesta je zabilježeno do 10 slučajeva da se ime i prezime birača prilikom identifikacije čita naglas, dok je više od 10 slučajeva ove nepravilnosti zabilježeno na pet biračkih mjesta, tri u Srebreniku i po jedan u Bihaću i Vogošći.

Na šest biračkih mjesta je zabilježeno do deset slučajeva da ista osoba, dva ili više puta, pruža pomoć pri glasanju fizički nesposobnim, slijepim ili nepismenim biračima. Tri slučaja su zabilježena u Bihaću, dva u Srebreniku i jedan u Bratuncu.

Na jednom biračkom mjestu u Bratuncu (104B020) primijećeno je do 10 slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata. Također, na jednom biračkom mjestu u Bihaću (003A034), član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića, na prednjoj strani svakog listića, ispod teksta “Uputstvo za glasanje” u donjem lijevom uglu ne stavlja otisak štambilja pored kojeg se potpisuje.

Posmatračima Koalicije “Pod lupom” je bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na 99 % biračkih mjesta, a na 11 biračkih mjesta su uložene primjedbe od strane posmatrača. Koalicija Pod lupom prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost na Prijevremenim izborima 2023. godine do 14:30 sati je: Bihać 22,3 %, Bratunac 34,8 %, Srebrenik 23,8 %, Tuzla 17,1 % i Vogošća 21,2 %.

Iz Koalicije “Pod lupom” su pozvali građane i građanke da prijave sve uočene nepravilnosti Koaliciji “Pod lupom” putem besplatnog broja 080 05 05 05, na web stranici www.podlupom.org ili putem društvenih mreža Koalicije “Pod lupom”.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe