Počinje isplata boračkih naknada

Ministarstvo za boračka pitanja KS-a dalo je nalog za isplatu egzistencijalnih naknada za septembar koje će korisnici na računima imati u narednim danima, zavisno od brzine rasknjižavanja u bankama.
U obračun za septembar uključeno je 2.627 osoba na osnovu unesenih aplikacija za isplatu u općinama KS-a.

Za septembar će na ime egzistencijalne naknade biti isplaćeno 562.935 KM. Takođe, korisnici kojima je ovo pravo priznato i za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima, sada će retroaktivno dobiti pripadajuću naknadu u ukupnom iznosu od 128.465 KM, tako da će Ministarstvo sveukupno za ovu namjenu izdvojiti 691.400 KM.

Najveća naknada biće 275 KM – za 55 mjeseci učešća u Armiji RBiH, a najmanja 60 KM – za 12 mjeseci učešća. Najviše obuhvaćenih korisnika, njih 662, živi na području općine Novi Grad.
Iz Ministarstva za boračka pitanja KS-a ističu da, s obzirom na veliki broj podnesenih zahtjeva i samu proceduru obrade, još isplatom nisu obuhvaćeni svi korisnici kojima je priznato ovo pravo, te će i oni biti obuhvaćeni narednim obračunima, kroz redovnu i retroaktivnu isplatu u skladu sa izdatim rješenjima.

Također, s obzirom na to da je riječ o početku primjene ostvarivanja ovog prava i velikom broju pristiglih zahtjeva, iz Ministarstva skreću pažnju na moguće greške u obradi aplikacija, te pozivaju korisnike koji utvrde grešku u isplati, npr. netačan iznos ili isplatu naknade samo za tekući mjesec, bez retroaktivnog iznosa, da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi greška bila otklonjena do narednog obračuna.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe