Počinje EP u rukometu: Španija brani titulu, Danska i Francuska favoriti, debitantski nastup BiH

Od danas do 27. januara igrat će se Evropsko prvenstvo za rukometaše, potpuno različito nego svako dosadašnje. Historijsko takmičenje specifično je po tome što se prvi pu igra u tri države i što prvi put na njemu učestvuju 24 reprezentacije, među kojima i Bosna i Hercegovina.

Nakon preliminarne faze po dvije najbolje plasirane selekcije iz šest grupa plasirat će se u glavnu rundu gdje će postojati dvije grupe sa po šest selekcija. Polufinale i finale igrat će se u Štokholmu (Švedska).

U urku za medalje će tradicionalno slična grupa reprezentacija. Više niko nije tako dominantan kao Francuska u nekom ranijem periodu, pa bi prvenstvo trebalo ponuditi dosta uzbuđenja. Na prethodnom SP-u u Danskoj i Njemačkoj domaćin je bio dominantan i osvojio prvenstvo.

U pripremnom razdoblju Danci su savladali Francuze u Parizu (31:30) te tako još jednom i u trening utakmici potvrdili najviši nivo. Njima će sigurno prijetiti podmlađena Francuska sa ovoga puta potpuno spremnim Nikolom Karabatićem, zatim branitelj naslova najboljeg iz Hrvatske, sastav Španije.

„Furija“ je osvojila najviše medalja na EP-u (7), ali tek u zagrebačkom finalu 2018. godine preko Švedske (29:23) stigla je do svog prvog zlata. Uz njih su među favoritima svakako Švedska, Norveška, Njemačka i Hrvatska kojoj nedostaje samo evropsko zlato (sakupili su dva srebra i tri bronze).

Današnji raspored

GRUPA A (Grac): Srbija – Bjelorusija (18:15), Hrvatska – Crna Gora (20:30).

GRUPA C (Trondhajm): Njemačka – Holandija (18:15), Španija – Latvija (20:30).

Raspored utakmica reprezentacije BiH

10. januar: BiH – Norveška (20:30)

12. januar: BiH – Portugal (16:00)

14. januar: BiH – Francuska (18:15)

Kompletan raspored Evropskog prvenstva možete pogledati na ovom linku.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]