19.4 C
Bihać
Srijeda, 28 Septembra, 2022

Počele prijave za Marš mira Sarajevo-Nezuk-Potočari

Udruženje građana “Svjedoci svog vremena” i ove godine organizira jubilarni Marš mira Sarajevo – Nezuk – Potočari, pod nazivom “Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija”.

Pohodit će osmodnevni put dug više od 280 kilometara, koji će prepješačiti u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Cilj je jasan

Organizacioni odbor poziva sve koji se osjećaju fizički spremno da učestvuju u osmodnevnom pješačkom pohodu od Sarajeva do Potočara te da se prijave do 11. juna putem mail adrese sjedocisvogvremena@gmail.com, Facebooka ili telefona 061/980-008.

Marš mira kreće 3. jula iz Sarajeva, a završava 11. jula u Potočarima. Trasa uključuje brdsko-planinske staze te prolaske kroz gustu vegetaciju.

Jedan od organizatora Marša Muhamed Papić kazao je za Fenu da pohod organiziraju u znak sjećanja na nevino ubijene građane Srebrenice, ali i iz onih mjesta koje će posjećivati na tom putu.

– Cilj je jasan, a to je da se nikad nikome ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH. Također želimo poslati poruku da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti – poručio je.

3. jula se kreće iz Sarajeva

Prema planu, učesnici će u srijedu, 3. jula krenuti iz Sarajeva, noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jelovo brdo te će u nedjelju, 7. jula stići u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom Maršu mira Nezuk – Potočari 2022.

– Nadamo se da ćemo na ovaj način doprinijeti jačanju osjećaja zajedništva, pripadnosti, odgovornosti i povezanosti te odati počast nevino ubijenim, podsjetiti te dati svoj skromni doprinos da se ne dozvoli zaborav i da se nikada i nikome više ne dogodi genocid – istakao je Papić.

Zahvalio je svima koji su prepoznali njihov trud i pomogli im u organizaciji tog zahtjevnog projekta

spot_img
spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se