Po 5.000 KM za razvoj poslovnih ideja mladih

Kroz YEP inkubator poslovnih ideja biće unaprijeđeni postojeći ili pokrenuti novi poslovi u Bosanskoj Krupi.
Investicijska fondacija Impakt i Općina Bosanska Krupa organizovali su javno predstavljanje poslovnih ideja koje su razvijene u okviru integralnog programa podrške razvoju preduzetništva pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja.

Poslovni poduhvat
Na događaju održanom u bosanskokrupskom Domu kulture predstavljeno je devet poslovnih ideja iz kreativne industrije, proizvodnje hrane i uslužnih djelatnosti. Svi učesnici inkubatora koji su predstavili svoje poslovne ideje imat će priliku aplicirati za bespovratna finansijska sredstva te koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj svojih poslovnih poduhvata.
– Trenutno djelujemo kao registrirana djelatnost, obrtničko-kozmetičarska radnja i u ponudi imamo dvije zone, wellness i beauty. Naš rad je najviše usmjeren na unapređenje zdravlja, prevenciju stresa, rad na osobnom rastu i razvoju. Ovim putem želimo da biznis podignemo na još viši nivo, jer smatramo da imamo kapacitet za to.

Prvobitno je bilo planirano da se finansira svega 5 biznis-planova, ali Općina će dodatno isfinansirati program

Osim zdravlja, imamo usluge koje se tiču estetskog, odnosno fizičkog izgleda, tu u ponudi imamo različite kozmetičke tretmane kako lica tako i tijela. Naš biznis je koncipiran tako da radimo na principu “um, duh i tijelo” kao jedinstvena cjelina i smatramo ga biznisom budućnosti s obzirom na današnje vrijeme gdje je stres okidač za masu psihičkih i fizičkih stanja, kazala je Amra Nahić, vlasnica obrta Holistic-wellness i beauty studio.
Kao rezultat obuke, grupa od devet polaznika je razvila poslovne modele i planove, a potom ih predstavila stručnoj komisiji, u čijem su radu učestvovali predstavnici Impakta, Općine i Službe za zapošljavanje USK-a. Komisija je ocijenila svih devet poslovnih ideja i one već mogu aplicirati za bespovratnu finansijsku podršku od 5.000 KM te koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj biznisa.
– Na inicijativu općinskog načelnika, svi će biti odabrani za korištenje bespovratne finansijske podrške zbog toga što je Općina Bosanska Krupa odlučila da dodatno sufinansira program kako bi svi oni koji prođu ciklus poduzetničke obuke imali priliku aplicirati za sredstva, istakla je Mirela Omerović, izvršna direktorica Investicijske fondacije Impakt.

Održivost
Kriteriji za odabir devet najboljih bili su izvodljivost poslovne ideje, održivost poslovnog modela te svakako potencijal za dalji rast i razvoj ogledan, između ostalog, i u potencijalu za otvaranje novih radnih mjesta i stvaranju dodatne vrijednosti.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe