Plješevica iznad Bihaća: Migranti na otvorenom u strahu od hladnoće i koronavirusa (VIDEO)

Ponavlja se situacija od prošlih godina kada je migrantska kriza u našoj zemlji u pitanju. Iako je zima na pragu Bosna i Hercegovina još uvijek nije riješila pitanje smještaja za brojne migrante koji se nalaze na otvorenom.

Od osam migrantskih centara u BiH samo ih je u Unsko-sanskom kantonu donedavno bilo pet. Bira je zatvorena a tako će i ostati i pored pritisaka sa svih strana da se ponovo otvori, ističu kantonalne vlasti.

Prve pahulje snijega zabijelile su Plješevicu. Vrijeme koje je iz dana u dan sve hladnije, predstavlja dodatni problem migrantima u njihovom nastojanju da pređu granicu i uđu u Hrvatsku.

Svi oni su više puta pokušavali preći granicu. Međutim, svaki put bi ih hrvatski policajci vratili nazad. Neki od njih su vraćeni i sa slovensko- italijanske granice. Svi do jednog tvrde da su ih hrvatski policajci pretukli i oduzeli im stvari.

“Ovdje živim već mjesec dana. Nekoliko puta sam pokušao preći granicu ali mi nisu dozvolili da uđem. Kad krenemo u Hrvatsku, oduzmu nam sve. Torbe, odjeću, obuću, sve. Ali mi smo ovdje i u teškom smo stanju. Šta da radimo”, rekao je migrant iz Pakistana.

Dolaskom hladnijeg vremena, situacija se dodatno pogoršava. Kažu da ovdje nemaju hrane te da ih niko ne obilazi. Traže da im se dopusti ulazak u Evropsku uniju, jer kako kažu, oni ovdje ne žele ostati.

Iako se traži ponovno otvaranje Bire, do toga neće doći, ističu u operativnoj grupi za upravljanje migratnskom krizom. Problem migranata koji se nalaze na otvorenom bi se mogao riješiti proširenjem kapaciteta na Lipi u kojoj migranti pored ostalog imaju i zdravstvenu zaštitu za razliku od onih koji su vani, smatraju vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

“Oni šatori koji gore postoje, ja znam da je pričano o kapacitetu od hiljadu, oni su doista dobri, mogu se grijati. Gore postoji medicinska ekipa na čelu sa liječnikom kao i u svim drugim centrima, ima i izolacioni šator. Dakle, što se tiče zdravstvene zaštite to je pokriveno”, izjavila je ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.

Dodatnu otežavajuću okolnost u cijeloj situaciji predstavlja i koronavirus. Do sada je u ovom kantonu virus potvrđen kod 17 migranata od kojih se 15 oporavilo a dva su u izolatoriju kantonalne bolnice. Međutim, situaciju je jako teško kontrolisati kod migranata koji su na otvorenom.

Ovi su ljudi prešli na hiljade kilometara kako bi ostvarili svoj san i došli u EU. I došli su nadomak Evropske Unije. Zapeli su ovdje u šumama Plješevice, svega nekoliko kilometara od Hrvatske. Međutim, kažu da se neće predavati i da će ispuniti svoj san.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe