16.6 C
Bihać
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

Plate žena u BiH u prosjeku su manje za 300 KM u odnosu na muškarce

IZVORklix.ba

Na ovom servisu za online istraživanje plata ispitanici sami unose visine plata, zbog čega istraživanje uzima u obzir stvarne iznose plata na bh. tržištu rada.

Na osnovu podataka pomenutog istraživanja, najviša plata žena zaposlenih u sektoru ekonomije, bankarstva, iznosi 1.256 KM, dok je najviša plata muškaraca 1.483 KM, a kada je u pitanju viši menadžment, žene imaju platu 2.040 u prosjeku, a muškarci 2.368 KM.

U IT industriji prosječne plate žena i muškaraca su skoro izjednačene, gdje žene imaju primanja 1.510, a muškarci 1.558 KM.

“Svijetli primjer gdje žene prednjače u zaradi u BiH je u oblasti farmacije, na poziciji menadžer farmaceutskih proizvoda, pa tako maksimalna plata menadžerica iznosi 1.662 KM, dok njihovih muških kolega 1.234 KM. Takođe na poziciji direktor/ica filijale u bankarstvu, žene imaju platu 2.013 KM, muškarci 1.918 KM”, stoji u saopćenju.

Analizirajući podatke ispitanika iz posljednjeg Posao.ba istraživanja “Kakav posao želiš“, zaključeno je da je u ukupnom broju osoba koje nemaju primanja osjetno više žena. Također, mnogo više žena od muškaraca ima primanja do 800 KM.

“Poredeći željena očekivanja visine plate kod žena i muškaraca, žene bi većinom bile zadovoljne sa platom i do 400 maraka nižom od muških kolega. Međutim, razlika u odgovorima između muškaraca i žena smanjuje sa porastom očekivanih plata, pa tako 19 posto žena kaže da bi bilo zadovoljno platom od 1.500 do 2.000 KM, odnosno 23 posto muškaraca. Sa platom većom od 2.000 KM bilo bi zadovoljno 15 posto žena, odnosno 18 posto muškaraca”, piše u saopćenju.

Interesantan podatak je svakako da su osobe koje imaju platu veću od 2.000 KM polno ravnopravne, s tim da je više žena koje imaju platu veću od 2.500 KM mjesečno u odnosu na muške kolege.

U istraživanju “Kakav posao želiš“ ispitanici su odgovarali i na pitanje da li bi i zbog kojih razloga otišli iz BiH, gdje su prema odgovorima muškarci spremniji napustiti BiH nego žene. Presudni faktori za odlazak iz BiH kod žena su niska primanja i osjećaj nesigurnosti.

Također uočavaju se razlike i u važnosti određenih benefita, pa su tako ženama bitniji mogućnost rada od kuće i pokriveni troškovi jaslica/vrtića, dok je muškarcima više stalo do mogućnosti korištenja automobila za ličnu svrhu te mobilnog telefona.

Podaci takođe pokazuju da su muškarci ohrabreniji da se upuste u samostalni posao, pa bi tako za svoju privatnu firmu radio svaki treći muškarac, a tek svaka peta žena.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe