Pitanje za naučnike: Može li jedna osoba dva puta biti zaražena koronavirusom?

IZVORklix.ba

U ponedjeljak su glavni znanstveni savjetnik britanske vlade Patrick Vallance i glavni medicinski savjetnik Borisa Johnsona Chris Chris Whitty pokušali uvjeriti javnost da će oni koji su jednom imali virus razviti imunitet, odnosno da je teško da drugi put budu zaraženi, javlja The Guardian.

Pitanje se prošlog mjeseca počelo postavljati, nakon što su japanske vlasti saopćile da je žena koja je imala virus nakon izliječenja ponovo bila pozitivna. Naučnici su neprijatno bili iznenađeni vijestima.

Kad su u ponedjeljak pitali Vallanca kako je moguće da je žena u Japanu dva puta bila zaražena istim virusom, odgovorio je da neki ljudi dobiju zaraznu bolest dva puta, ali da je to rijetka pojava. Dodao je kako nije bilo dokaza koji bi sugerirali da će se to dogoditi s koronavirusom.

Profesor Whitty je objasnio da kod bolesti, čak i ako nema dugoročnog imuniteta, obično postoji neki kratkotrajni imunitet.

Profesor Mark Harris, stručnjak za virologiju na Univerzitetu Leeds, rekao je da je ponovna infekcija u tom slučaju “malo vjerovatna”, ali je dodao da “u znanstvenoj literaturi postoje dokazi o trajnim infekcijama koronavirusima životinja (uglavnom kod šišmiša)”.

Profesor Jon Cohen, profesor infektivnih bolesti na Brightonu i Medicinskom fakultetu u Sussexu, rekao je da odgovor jednostavno još uvijek ne znamo [o ponovnoj infekciji] jer nemamo test antitijela na infekciju.

“Uskoro bismo mogli znati odgovor. Vrlo je vjerojatno, na temelju drugih virusnih infekcija, da, nakon što je osoba zarazila, ona uglavnom postaje imuna i neće je ponovo dobiti. Uvijek će postojati neobična iznimka”, kazao je Cohen.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe