Pitanje prelaska granice s Hrvatskom postalo predizborna igra

IZVORAvaz.ba

Liberalizirati režim

Ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman jučer je, pak, kazao da će Hrvatska poštovati preporuke Evropske komisije u pogledu otvaranja granica. Dodao je da će po ovom pitanju postupati koordinirano s drugim državama EU te da građani BiH u tranzitu neće imati problema, kao ni da će problema biti na dan izbora.

Zastupnik Hrvatske u Evropskom parlamentu Predrag Fred Matić (SDP) za „Avaz“ je kazao da niko ne zna šta će se dešavati s tim spiskom država čijim će građanima biti odobren ulazak u države članice EU.

– Do sada smo saznali da virus neće na vjernike, ne napada nedjeljom, a sada vidimo da prepoznaje i nacionalnosti. Odjednom mi otvaramo od sutra (danas, op. a.) granicu s BiH, zbog izbora, naravno, da mogu ovi s dvojnim državljanstvom doći i glasati. Za dalje ne znam, tačnije ne znam šta će biti s građanima koji nemaju dvojno državljanstvo. Po meni je logično da se granica otvori za sve. Poruke da se HDZ bori za BiH u europskim institucijama podsjeća na onaj vic koji se završava rečenicom „nemojte nas više braniti“ – istakao je Matić.

Zastupnik Hrvatske u Evropskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ) kazao je za „Avaz“ da je shvatljiva odluka o privremenom zatvaranju granice širom Evrope.

– Sada je potrebno, uz pridržavanje epidemioloških mjera, omogućiti prekogranično kretanje i radi privrednog oporavka. Svakodnevne veze između Hrvatske i BiH su osobito snažne i u interesu je obje države da se one olakšaju u mjeri u kojoj je to moguće. Naš stav je jasan. Svi koji ulaze u Hrvatsku morat će se pridržavati svih epidemioloških mjera – pojasnio je Ressler.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe