17.9 C
Bihać
Četvrtak, 19 Maja, 2022

Pismo ključnog svjedoka otkriva zbog čega i koga je likvidiran Željko Ražnatović Arkan

Bilo je riječi da će on iz jednog od najčuvanijih zatvora u Južnoafričkoj Republici biti prebačen u požarevačku Zabelu. Gavrić tvrdi da bi mu povratak u Srbiju značio sigurnu smrt jer bi ga ubili Arkanovi prijatelji.

Dobrosav Gavrić, u svom zahtjevu za azil, koji je podnio vlastima Južnoafričke Republike, tvrdio da nije ubica i naveo je da je jedini koji je imao motiv i moć za to ubistvo bio tadašnji predsjednik Slobodan Milošević. On navodi da se Milošević plašio Arkana kao nezgodnog svjedoka protiv njega u Hagu, prenose srbijanski mediji.

– Jedina osoba koja je mogla da ubije Arkana je bio predjsednik Slobodan Milošević. On je bio poznat po tome što je bio spreman i sposoban da ubija protivnike. Do 2000. godine Miloševića su tražile snage NATO-a i istraživani su njegovi zločini. Tada se očekivalo da će biti prihvaćena optužnica protiv njega. To je stvorilo veliki pritisak na Miloševića.

Za istragu zločina je bio potreban svjedok visokog profila koji bi mogao da svedoči o Miloševićevom znanju i odobravanju zločina počinjenih u ratu. Iz tog razloga, vjerovatno je Milošević naredio atentat na Arkana – piše Gavrić u zahtevu za dobijanje političkog azila.

Gavrić tvrdi da nije poznavao Arkana i da nije imao motiv da ga ubije. Ističe da je te večeri, 15. januara 2000., došao u Interkontinental da se nađe sa društvom i da je tada vidio Arkana, ali da nije obraćao pažnju na njega.

– Bilo je puno pritisaka na policiju da nađe osumnjičenog, a ja sam kasnije nevin optužen – piše Gavrić.

Gavrićevu aplikaciju je je Viši sud u Kejptaunu odbacio kao neosnovanu.

Drugostepeni sud je zaključio da su im srbijanske vlasti odgovorile da Gavrić nije počinio politički zločin i da nema osnova da dobije status izbjeglice.

Izvor: avaz.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se