19.2 C
Bihać
Ponedjeljak, 26 Septembra, 2022

Piletina košta kao teletina prije dvije godine

Vlast je nijema na svakodnevni rast cijena, a građanima preostaje jedino da se uzdaju u inspekciju kojoj mogu prijaviti nepravilnosti u vezi s nekontroliranim poskupljenjima.

Vršiti pritisak

Predsjednik Udruženja potrošača Kantona Sarajevo, Edin Pašić, objašnjava da je potrebno izvršiti pritisak na Federalno ministarstvo trgovine i inspekcije.

– Samo oni mogu utvrditi da li proizvođači tih proizvoda koriste situaciju, odnosno da li su povećali marže u proteklom periodu mimo standardnih, da li imaju ekstra zaradu na tome ili je zapravo situacija kakvoj svjedočimo uzrokovana valom poskupljenja – rekao je Pašić.

Naglašava da je bitno utvrditi kome je inspekcija pisala kazne, proizvođačima ili prodavačima.

– Znam da su, recimo, pisali kazne zbog povećanja cijene nafte. Bitno je da se tu zna ko je šta zgriješio, jer ako je samo napisana kazna, a da nije snižena cijena, onda nismo ništa postigli – upozorava Pašić.

Nadležni organi

Iako je rast cijena šokantan, navodi da građani nemaju nikakvu drugu opciju osim da se obrate nadležnim organima i traže strožu kontrolu.

– Potrebno je vršiti pritisak da se uvede red, jer je očigledno da piletina košta koliko je prije dvije godine koštala teletina – zaključuje Pašić.

Ograničenje marži

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić apeluje na vlast da donese mjere i pomogne građanima.

– Svjedočimo spiralnom rastu cijena. Upozoravao sam da ćemo ubrzo osjetiti drugi inflacijski udar, u koji već sada ulazimo. Da li vlast misli bilo šta uraditi osim mjere koja ne može zaustaviti rast cijena, a to je ograničenje marži – rekao je Hadžić.

spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se