Pijesak iz Sahare stigao u BiH, a nestat će dolaskom hladnijeg vremena sljedeće sedmice

IZVORklix.ba

U Bosnu i Hercegovinu ponovo je stigla poznata pojava – pustinjska, saharska prašina. Njene čestice nisu u potpunosti bezazlene, koncentracija pijeska nam se dešava po drugi put ove godine, a može se očekivati da će nestati s naših područja sljedeće srijede kada se očekuje zahlađenje.

Prvu epizodu koncentracije pustinjskog pjeska smo imali krajem marta 2020. godine i on je došao iz područja centralne Azije. Druga trasa, kada je u pitanju ova pojava je učestalija, u pitanju je pijesak koji dolazi iz pustinje Sahare i upravo taj pjesak ovih dana prekriva automobile, stolove tek otvorenih kafića i druge površine u BiH.

“Takvu epizodu smo imali krajem marta 2020. godine i bila je uzrokovana poljem sniženog atmosferskog pritiska nad Iranom i povišenog nad Kazahstanom, u čijem kanalu preko Crnog mora je pristizao pijesak iz pustinje Karakum, istočno od Kaspijskog mora”, objasnio nam je meteorolog Nedim Sladić.

Osim što ovaj pijesak ostavlja tragove u vidu taloga na površinama takođe u određenoj mjeri utiče i na zagađenje vazduha.

“Saharski pijesak je postao primijetan građanima kroz žute taloge od lokalnih pljuskovitih padavina koje smo imali jučer, pa smo mogli svjedočiti prljavim staklima i automobilima. Osim toga, saharski pijesak povećava spuštanjem zračne mase s visine u prizemlje i koncentracije lebdećih PM čestica pri čemu zrak se onečišćava, pa svojevrsno imamo i pojavu aerozagađenja”, rekao je Sladić.

On je podsjetio i na pojavu tropske noći u Sarajevu, Gračanici i Bihaću do kojih dolazi usljed nemogućnosti hlađenja vjetra zbog toplote, prizemlja i visine. On je objasnio da je u pitanju rijetka pojava kod nas, čak i za vrijeme ljetnih dana.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda tropsku noć u maju smo imali prije ove još samo 28. maja 1993. godine.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe