3.6 C
Bihać
Četvrtak, 1 Decembra, 2022

Pijenje previše vode ima ozbiljnu posljedicu s kojom se ne treba šaliti

Ljeta su vruća i sparna, a uz obilje planiranih aktivnosti i više zabave na otvorenom, važno je ostati hidriran. Ako ne pijete dovoljno tekućine, možete dehidrirati, a čak i blaga dehidracija može uzrokovati ekstremni nedostatak energije i iscrpljenost.

Tijelo se sastoji od oko 50 do 70 posto vode. Svaki organ, stanica i tkivo u tijelo zahtijevaju vodu jer ona štiti tkiva, pomaže u održavanju normalne tjelesne temperature i podmazuje zglobove. Također, pomaže tijelu riješiti se otpada kada se znojimo, mokrimo i praznimo crijeva.

Prema Nacionalnoj akademiji znanosti, inženjerstva i medicine SAD-a, ženama u danu treba 11.5 šalica vode, a muškarcima 15.5. Ako pijete više od toga, dovodite se u opasnost. Dr. Mike Bohl za Eat This podijelio je opasne nuspojave pijenja previše vode.

Konzumiranje previše vode može naškoditi bubrezima

Ako pijete više vode od preporučene dnevne doze, izlažete se riziku od hiponatremije, poznate i kao trovanje vodom. Pretjerivanje s vodom može naškoditi bubrezima, odnosno otežati im izbacivanje viška vode.

“Kada popijete više vode, ona se prvo apsorbira u krvotok, a zatim bubrezi filtriraju taj višak i uklanjaju ga iz tijela kao urin. Za tipičnu zdravu odraslu osobu, bubrezi mogu ukloniti do oko litru vode na sat. To znači da pijenje više od litre vode u satu dulje od nekoliko sati dovodi čovjeka u opasnost od toga da ima previše vode u tijelu, kao i nekih nuspojava”, pojašnjava dr. Bohl.

Simptomi hiponatremije uključuju povraćanje, mučninu, osjećaj zbunjenosti, zaboravnost i glavobolje, navodi Insider. Ako ne reagirate odmah, mogu se javiti halucinacije, napadaji, nerazgovijetni govor, osjećaj slabosti, grčenje mišića, otežano funkcioniranje mozga, čak i koma.

Prema dr. Bohlu, intoksikacija vodom vjerojatnije će se dogoditi pojedincima koji se bave ekstremnim fitnessom i piju puno vode umjesto da konzumiraju elektrolite. Također, opasnost vreba osobe koje sudjeluju u natjecanjima u ispijanju vode i one s mentalnim teškoćama zbog kojih svjesno ili nesvjesno piju previše vode.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe