14.8 C
Bihać
Utorak, 17 Maja, 2022

Pet razloga zbog kojih biste med trebali uvrstiti u svoju prehranu

Riječ je o prirodnoj, lako dostupnoj i relativno pristupačnoj opciji koja vas čini zdravijima, a koja može biti dio jela, pića i međuobroka.

Evo nekoliko razloga zbog kojih biste med trebali uvrstiti u svoju prehranu.

Pomaže u liječenju infekcija gornjih dišnih putova

U časopisu BMJ Evidence-Based Medicine objavljena je studija koja otkriva povezanost učinkovitosti meda kod ublažavanja infekcija gornjih dišnih putova. Pokazalo se da med, u usporedbi s uobičajenim metodama liječenja (bezreceptnim lijekovima), značajno pomaže u ublažavanju i liječenju kašlja, a može poslužiti i kao jeftina alternativa antibiotiku.

Može pomoći u borbi protiv metaboličkog sindroma.

Članak iz 2018. objavljen u časopisu Nutrients tvrdi da med ima povoljan učinak na metabolički sindrom za čiju je dijagnozu potrebno imati tri od pet stanja: širi struk (preko 90 centimetara za žene, a 102 za muškarce), visoki krvni tlak, visoku razinu štetnih triglicerida u krvi, nizak “dobar” HDL kolesterol i visok krvni šećer u krvi.

Istraživači u svom radu navode da med može pomoći kod ovih stanja jer ima nizak glikemijski indeks, sprječava debljanje i poboljšava metabolizam.

Antioksidativna svojstva meda također pomažu u smanjenju stresa, jednog od središnjih mehanizama metaboličkog sindroma. Zbog navedenog, istraživači zaključuju da postoji velika mogućnost da se med integrira u upravljanje metaboličkim sindromom, i preventivno i terapijski.

Pomaže smanjiti rizik od stvrdnjavanja arterija

Noviji članak o blagodatima meda, objavljen 2019. u časopisu Nutrients, piše o sposobnosti meda u borbi protiv stvrdnjavanja arterija što je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu. Autori ističu da med sadrži preko 180 tvari, uključujući prirodne šećere, mnoštvo vitamina, minerala i fitokemikalija. Zaključuju da antioksidativni i protuupalni spojevi u medu imaju sposobnost pomoći kod raznih stanja, između ostalog, smanjiti rizik od stvrdnjavanja arterija.

Pomaže u održavanju probave zdravom

U časopisu Integrative Medicine Insights piše da med posjeduje prebiotička svojstva.Prebiotici pomažu u fermentaciji korisnih bakterija u crijevima, uključujući bifidobakterije i laktobacile.

Osigurava hranjive sastojke

Pored prirodnog šećera i antioksidansa, med sadrži i neke hranjive tvari. U medu je pronađen 31 mineral, uključujući fosfor, kalcij, kalij i magnezij.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se