Pet osoba uhapšeno u sklopu akcije “Kappa”

Pet osoba s područja Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Kaknja uhapšeno je u sklopu akcije “Kappa”. Kako se navodi u saopćenju Federalne uprave policije (FUP) policijski službenici su pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo proveli operativno-taktičku akciju. Akcija urađena u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, PU Istočno Sarajevo i uz stručnu pomoć Ministarstva unutrašanjih poslova Kantona Sarajevo.

Krivični zakon
U saopćenju je istaknuto da policijski službenici poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Kaknja, lišili slobode osobe inicijala A.Ć. (1989.), B.B. (1991.), H.G. (1990.), E.D. (1985.) i A.J. (1977.), koje su sumnjičene za izvršenje krivičnog djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. stav. 2, a u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu izvršen je pretres pokretne i nepokretne imovine osumnjičenih osoba te pronađeni veća količina materija koje izgledom i stanjem asociraju na opojne droge ‘cannabis’, ‘amfetamin’, ‘kokain’, veća količina oružja i municije, ručne bombe, kao i drugi predmeti koji potiču ili se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela.

Organizirena grupa
Navedene osobe su osumnjičene da su kao organizirana grupa na čijem je čelu bio A.Ć., duži vremenski period nabavljale drogu i neovlašteno je stavljale u promet na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona i Istočnog Sarajeva s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Pojedini članovi grupe dovode se u vezu s korištenjem SKY aplikacije preko koje su vršili nabavku i prodaju opojne droge.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade, u zakonskom roku biti proslijeđene nadležnom tužilaštvu uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe