Pet migranata u Bihaću pozitivno na koronu, 555 na pregledu

Imamo tri pozitivina migranta plus dva kojima smo radili serologiju i bili su pozitivni, tako da smatramo da su i oni pozitivni. Sad ćemo im raditi PCR testove, tako da možemo slobodno reći da imamo ukupno pet pozitivinih migranata na virus korona “, kazala je Ćemalovićeva.

Nadležni u Bihaću navode da bi problem mogao nastati ako se virus pojavi kod migranata koji su van kampova i koji nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu.

Situacija sa migrantima je najteža u Velikoj Kladuši, navodi portal Klix.ba.

Ministarka zdravlja USK rekla je za Radio Slobodna Evropa kako su juče urađeni skrining pregledi svih 555 migranta koji borave u kampu Bira, kao i to da će svi oni koji su bili u kontaktu sa oboljelima biti testirani i da su do daljeg u izolaciji.

Bira nema uslova da izolovanim drži pozitivne osobe na korona virus i imali smo situaciju da je migrant koji je bio pozitivan pobjegao iz tog kampa”, rekla je Ćemalovićeva.
Zbog toga je Krizni štab donio i odluku da se osposobi karantn u Zdravstvenoj ustanovi, lječilištu “Gata”, 18 kilometara udaljenoj od Bihaća.

Ovaj karantin trebalo bi, kako kaže Nermina Ćemalović, da bude u funkciji od 1. septembra, a moguće je i prije, ako se situacija pogorša i poveća broj pozitivnih.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe