18.3 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

Pet grešaka koje trebate izbjegavati pri tretiranju opekotina

IZVORklix.ba

Prvi korak nakon opekotine treba biti izlaganje tekućoj vodi najmanje 20 minuta. Voda treba biti na sobnoj temperaturi, tako da ne trebate koristiti led jer može oštetiti tkivo.

Ako se pojavi plik, ne treba ga probijati jer to može dovesti do infekcije. Ipak, ako je plik previše bolan, javite se ljekaru.

Za manje opekotine vam antibiotici nisu potrebni. Oni sterilizuju cijelu površinu, a to nije potrebno. Koža sadrži zdrave bakterije koje mogu pomoći u zarastanju kože. Agensi koji se mogu koristiti trebaju biti antimikrobni.

Nanošenje putera, majoneze ili paste za zube može pogoršati opekotinu. Umjesto toga nanesite antimikrobnu mast koja se dobija bez recepta. Ako osjećate bol, uzmite neki lijek protiv bolova.

Tri dana nakon opekotine kožu nemojte izlagati suncu. Kad izlazite iz svog doma, pokrijte je i zaštitite. Sunčeve zrake mogu uzrokovati plikove, a ako je opekotina na licu, pokrijte je šalom.

Izuzetno je važno utvrditi o kojem stepenu opekotine se radi. Ako je riječ o opekotini prvog stepena, možete je tretirati kod kuće, no ozbiljniji slučajevi zahtijevaju konsultaciju ljekara.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe