Svaka domaćica, pa i oni koji nisu baš iskusni u kuhinji, ponekad se zapitaju kako da naprave mekano i ukusno pecivo koje bi moglo parirati onom iz pekare.
Iako postoje mnogi recepti i savjeti, postoji nekoliko malih trikova koje koriste iskusni pekari kako bi postigli savršenstvo u tijestu. Ovi trikovi će vam pomoći da vaše pecivo bude vazdušasto, mekano i dugotrajno svježe, čak i ako niste profesionalac.
Ako želite da vaše pecivo bude mekano, prozračno i dugo svježe, postoji nekoliko trikova koje pekari koriste.
Prženi puter
Umjesto da dodate puter u komadu ili istopljen, pržite ga! Stavite puter u tavu i pržite ga 7-8 minuta dok ne dobije zlatnu boju, a zatim ga ostavite da se ohladi. Dodajte ovu smjesu u tijesto i umijesite. Peciva će biti mekša i bogatijeg ukusa.
Skrob za mekoću i svježinu
Skrob (kukuruzni ili krompirov) pomaže da testo bude prozračno i da pecivo ostane svježe duže. Na četiri šolje brašna dodajte jednu kašiku skroba. Pomiješajte ga sa brašnom pre nego što dodate ostale sastojke.
Priprema sastojaka
Da bi tijesto bilo savršeno, svi sastojci trebaju biti na sobnoj temperaturi. Ako koristite suhi kvasac, pomiješajte ga sa brašnom i ostalim suhim sastojcima.
Pomiješajte prženi puter i skrob sa brašnom, umijesite testo i ostavite da naraste. Ovi trikovi će učiniti da vaše pecivo bude mekano, svježe i vazdušasto, kao iz pekare!