14.5 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Pčelar Samir Memagić medom čini čuda: Spasio sebe, sada pomaže gostima na svom ranču

Slatka tekućina, odnosno, gusta i energetski bogata namirnica koju priozvode pčele skupljajući nektar (prirodnu otopinu biljaka), pokazala se kao veoma učinkovito sredstvo za odstranjanje različitih oboljenja, ali i kod jačanja imuniteta.

Samir Memagić (43), pčelar iz mjesta Račići, koje se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Una, blizu Japodskih otoka (raja na zemlji), otišao je korak dalje i prvi na prostoru bivše Jugoslavije pokrenuo api terapijski centar.

Pčelarstvom se počeo baviti prije 15 godina, api terapijski centar pokrenuo je prije tri godine, a na to ga je natjeralo teško životno iskustvo sa kojim se suočio…

Nakon operacije raka debelog i tankog crijeva, sa hrpom medicinskih nalaza, ali s velikom željom za životom, odlučio je da u Račiću započne novi život. U gradu se osjećao kao riba na suhom. Uz obale tirkizne Une ljepotice i daleko od gradske buke, a na nagovor profesora Eseda Halkića kupio je zemljište i formirao pčelinjak.

Njegove mušterije uglavnom su stranci, a Bosanci…

– Naši ljudi su malo skeptični, Bosanci ko Bosanci, ne vjeruju na prvu, ali kada s vremenom probaju, kada vide šta je to, onda se vraćaju – dodaje kroz smijeh Memagić.

Da bi terapija bila učinkovita potrebno je u kontinuitetu koristiti barem pet dana, a uz sve ostale preparate koje Memagić sprema od meda, tvrdi, da oni koji se upuste u “avanturu”, kući se vraćaju kao ponovo rođeni.

Kao pravi domaćin, po čemu su Krajišnici poznati, nismo mogli napustiti njegov ranč dok nismo probali med, a uz to svakako i api terapiju. Osjećaj izvanredan! A dobili smo i propolis gratis.

Na kraju našeg kratkog druženja dodao je da “kad se nešto radi srcem, onda mora biti dobro”.

– Pčelarstvo je ljubav, a pčele su moji ljubimci – zaključio je Memagić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe