Pao Wall Street

IZVORavaz.ba

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzovni indeksi pali, nakon nestabilnog trgovanja, jer su ulagači nervozni uoči početka sezone objava poslovnih izvještaja kompanija za treće tromjesečje.

Dow Jones skliznuo je 250 bodova ili 0.72 posto, na 34.496 bodova, dok je S&P 500 pao 0.69 posto, na 4.361 bod, a Nasdaq indeks 0.64 posto, na 14.486 bodova.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi porasli, ali u drugom dijelu trgovanja izgubili su te dobitke i trgovanje završili u minusu.

Ulagači su, naime, oprezni uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje u srijedu objavom financijskog izvještaja JPMorgan banke.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 29.6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

– Tržište je oprezno na ulasku u sezonu poslovnih rezultata. Poremećaji u nabavnim lancima mogli su utjecati na zarade brojnih kompanija i određenih industrija više nego na druge – kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe