8.3 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Palmer: Zabrinuti smo zbog ruskih namjera po pitanju zapadnog Balkana

Sjedinjene Države polažu velike nade da će Evropska unija otvoriti pristupne pregovore sljedećeg mjeseca sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te da će evropski put ovih zemalja smatrati neophodnim, rekao je za bugarski servis Radio Slobodna Evropa specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer).

Francuska i Nizozemska su prošle godine obustavile otvaranje pregovora o članstvu sa ove dvije zemlje, što je izazvalo razočarenje, ali i zabrinutost u zemljama zapadnog Balkana jer se Rusija i Kina zalažu za svoj utjecaj.

– Neposredno pitanje dnevnog reda, pitanje sa kojim će se Evropsko vijeće suočiti na sastanku u martu jeste da li će otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom – rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska pitanja Palmer.

– Sjedinjene Države se nadaju da će odgovor na to pitanje biti da. Smatramo da su obje zemlje, po zasluzi, kvalificirane. Smatramo da je to važan signal koji treba poslati regionu. Neophodno je da i Sjeverna Makedonija i Albanija imaju jasan evropski put i evropsku perspektivu – rekao je Palmer.
Palmer koji se u ulozi specijalnog američkog predstavnika nalazi od avgusta 2019. godine, izrazio je zabrinutost zbog uključenja Rusije na prostor zapadnog Balkana i onoga što je nazvao pokušajima potkopavanja međunarodne podrške za, sada, jednogodišnji sporazum između Sjeverne Makedonije i Grčke koji je okončao 27-godišnji spor između ove dvije zemlje i uklonio protivljenje Atine protiv makedonskog priključenja EU i NATO-u.

– Zabrinuti smo zbog ruskih namjera po pitanju zapadnog Balkana. Također bi ukazao na ruske napore da potkopaju podršku Prespanskog sporazuma između Atine i Skoplja kao još jedan primjer zloćudnih aktivnosti ruske države – rekao je Palmer.

Dodao je i da Rusija “preferira zapadni Balkan koji je lomljiv, podijeljen između sebe, sumnjiv i koji ima elemente haosa, područje u kojem Rusi mogu povećati nivo napetosti kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između zapadnog Balkana i međunarodne zajednice.”

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe