Ovo su bivši ministri koji su pored plaća uzimali i paušale u Parlamentu BiH

IZVORklix.ba

Više od godinu dana pojedini ministri iz prošlog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nalazili su se na duplim pozicijama: ministarskim i parlamentarnim. Razlog tom je neformiranje Vijeća ministara BiH nakon Općih izbora 2018. godine sve do kraja 2019. godine.

Pet državnih ministara iz prošlog saziva u isto vrijeme dok su obnašali ministarske pozicije izabrano je u Zastupnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Tu nije ništa sporno s obzirom na to da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH procijenila da oni mogu ostati na duplim pozicijama sve dok se ne imenuje novi saziv državne vlade.

Međutim, niko nije mogao ni slutiti da će tadašnji ministri, koji slove za jedne od najplaćenijih ministara u Evropi ukoliko se uzme u obzir bh. standard, tražiti ili pristati na to da primaju novčana sredstva na dva mjesta: iz Vijeća ministara BiH i iz Parlamentarne skupštine BiH.

Obraz da ne uzima novčana sredstva s dva nivoa vlasti imao je jedino bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a aktuelni šef Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (SDA). On je ujedno i jedini član bivšeg saziva Vijeća ministara BiH koji je dobio mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH, a primao samo plaću u Vijeću ministara BiH.

Bivšoj ministrici odbrane BiH i delgatkinji u Domu naroda PSBiH Marini Pendeš (HDZ), pored ministarske plaće i ostalih naknada u Vijeću ministara BiH, u periodu od 6. decembra 2018. godine do 23. decembra 2019. godine isplaćeno je ukupno 10.233 KM iz budžeta Parlamentarne skupštine BiH. Od toga, 7.033 KM paušala i 3.200 KM za obilazak izborne baze.

Prema podacima iz juna 2015. godine Pendeš je kao ministrica odbrane BiH primala 4.649 KM neto plaće, 114 KM toplog obroka, te 259 KM naknade za odvojeni životi (ukupno: 5.022 KM).

Sredstva iz budžeta Parlamentarne skupštine BiH uzimao je i bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović (SDS) i to kao zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH. Na njegov račun iz budžeta BiH isplaćeno je ukupno 8.990 KM paušala.

Prema podacima iz juna 2015. godine Šarović je kao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa primao neto plaću u iznosu 4.609 KM i 96 KM naknade za topli obrok (ukupno: 4.705 KM).

Paušala se nije odrekao ni aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH, a bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić (SDS). Njemu je Parlamentarna skupština BiH za vrijeme dok je obnašao dužnost ministra isplatila također 8.990 KM paušala.

Prema podacima iz juna 2015. godine Mektića je kao ministra sigurnosti BiH imao neto plaću u iznodu od 4.730 KM, primao je i 120 KM toplog obroka, te 286 KM naknade za odvojeni životi (ukupno: 5.136 KM).

Zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH i bivši ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović (SDA) uzeo je 8.990 KM iz budžeta Parlamentarne skupštine BiH u vrijeme dok je obnašao dužnost državnog ministra.

Prema podacima iz juna 2015. godine Osmanović je kao ministar civilnih poslova BiH primao 4.508 KM neto plaće, 102 KM toplog obroka i 245 KM naknade za odvojeni život (ukupno: 4.855 KM).

Dakle, u isto vrijeme dok su primali enormno visoke plaće iz džepova građana BiH na račune ovih pet bivših ministara ukupno je isplaćeno i 37.203 KM dodatnih naknada.

U ovom kontekstu važno je istaći da je Parlamentarna skupština BiH u periodu od 6. decembra 2018. godine do 23. decembra 2019. godine bila u potpunoj blokadi, odnosno da nije usvojila nijedan akt kojim se poboljšao život građana BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe