21.1 C
Bihać
Srijeda, 29 Juna, 2022

Ovo nepravedno zapostavljeno povrće prava je riznica zdravlja

Jedna od vrijednih namirnica koja bi mogla dati značajan doprinos na putu do zdravlja je korabica, nepravedno zapostavljeno povrće, vrlo ukusno i jednostavno za konzumaciju. Jedan je od najboljih izvora vitamina C, s više od 100 posto dnevnih potreba u samo jednoj šalici korabice.

Podržava zdravlje srca

Prehrana koja sadrži korabicu štiti vas od kardiovaskularnih bolesti. Velika studija provedena na odraslima između 25 i 74 godine otkrila je da postoji obrnuto proporcionalna veza između unosa voća i povrća i rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa i pretilosti

Korabica sadrži velike količine vode i vlakana, što može pomoći u postizanju sitosti, smanjenju unosa suvišnih kalorija i, posljedično, smanjenju tjelesne težine. Budući da je pretilost jedan od glavnih čimbenika rizika za dijabetes tipa 2, sprječavanjem pretilosti kroz zdravu prehranu koja uključuje povrće poput korabice, možete izravno smanjiti vjerojatnost razvoja dijabetesa.

Može pomoći u snižavanju krvnog tlaka

Jedan od najboljih prirodnih načina za snižavanje krvnog tlaka je prehrana. Istraživanja pokazuju da su niske razine vitamina C povezane s visokim krvnim tlakom, kao i bolešću žučnog mjehura, moždanim udarom, nekim vrstama raka i arteriosklerozom.

Može smanjiti količinu C-reaktivnog proteina

C-reaktivni protein proizvodi se u jetri i predstavlja krvni marker za upalu u tijelu. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutritionu istraživala je učinke niskog, srednjeg i visokog unosa povrća i voća na markere imunoloških funkcija, uključujući nespecifične markere upale. Studija je pokazala da visok unos hrane bogate karotenoidima, uključujući korabicu, smanjuje C-reaktivni protein u plazmi.

Što je niža razina C-reaktivnog proteina, manji je rizik od kardiovaskularnih bolesti i drugih ozbiljnih upalnih zdravstvenih problema, piše stranica Dr. Axe.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se