Ovo je razlog zašto trebate prestati pušiti u vrijeme pandemije

Nije novost da je duhan štetan za zdravlje. Javnozdravstvene kampanje o tome su nas detaljno informisale pojašnjavajući da bez obzira na koji ga način konzumirali, duhan ne sadrži niti jednu sigurnu tvar.

“Te tvari ne utječu samo na pluća, nego štetno djeluju na cijelo tijelo i doprinose smanjenju broja godina koje ćete doživjeti”, ističe dr. Sibasish Dey.

Pojedine dugoročne posljedice pušenja razvijaju se godinama, a neki se fizički učinci razvijaju u vrlo kratkom roku. To se odnosi na tjeskobu i iritabilnost, umrtvljeni čulo mirisa, gubitak apetita i druge učinke.

“American Lung Association navodi kako dim cigarete oslobađa više od 7.000 hemijskih spojeva od kojih su mnogi otrovni, a više od 70 ih je kancerogeno. Pušenje uništava plućne alveole i otežava disanje, a to vodi do respiratornih bolesti poput KOPB-a, odnosno kronične opstruktivne bolesti pluća”, ističe dr. Dey.

Za oboljele od astme čak je i pasivno pušenje mogući uzrok pogoršanja stanja. Dokazi pokazuju da je pušenje vodeći uzročnik KOPB-a, a globalno uzrokuje i više od 10 miliona smrti kao rezultat konzumacije.

Kako izbjeći respiratorne bolesti?

Osnovni i glavni način za izbjegavanje respiratornih tegoba je prestanak pušenja.

Pandemija je mogućnost da pušači prepoznaju ozbiljne rizike povezane s tom navikom, poput KOPB-a, ali i ranjivosti kad je riječ o koronavirusu. “Trebali bi razmisliti o prestanku”, zaključuje dr. Dey, a prenosi 24sata.hr.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe