Ovo je najgore vrijeme za popiti prvu jutarnju kafu

ZA MNOGE ljude dan ne može započeti dok ne popiju svoju prvu šalicu kafe. To se posebno odnosi na one koji nemaju vremena sjediti i pojesti hranjiv doručak. No, novo istraživanje otkrilo je da je ispijanje prve šalice kafe prije doručka zapravo velika pogreška.

Zapravo, istraživanje koje je nedavno objavljeno u British Journal of Nutrition sugerira da je bolje pojesti nešto prije nego što posegnete za šalicom.

Istraživanje Centra za prehranu, tjelovježbu i metabolizam Sveučilišta Bath u Velikoj Britaniji promatralo je učinke koje je šalica crne kafe imala na 29 zdravih muškaraca i žena. Uzimajući uzorke krvi sudionika, istraživači su otkrili da oni koji su pili kafu prije doručka imaju 50-postotni skok glukoze u krvi u usporedbi s ostalim ispitanicima.

Istraživači kažu da bi, unatoč drugim studijama koje pokazuju specifične zdravstvene prednosti ispijanja jutarnje kave, upravo ta šalica omiljenog napitka prije doručka vašem tijelu mogla otežati podnošenje šećera i ugljikohidrata koji se često nalaze u vašem jutarnjem obroku, što rezultira rezistencijom na inzulin. S vremenom, kažu autori studije, ovo bi moglo povećati rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, prenosi Best Life.

“Jednostavno rečeno, naša kontrola šećera u krvi je oslabljena kada je prva stvar s kojom naša tijela dođu u kontakt kafa, posebno nakon noći isprekidanog sna”, objasnio je koautor studije, dr. James Betts, suvoditelj Centra za prehranu, vježbanje i metabolizam na Sveučilištu Bath.

“To bismo mogli popraviti tako da prvo jedemo, a zatim nešto kasnije pijemo kafu ako osjećamo da i dalje imamo potrebu za njom”, savjetuje se u izvješću.

Pod pretpostavkom da se probudite u 6:30 ujutro, stručnjaci kažu da je najbolje doba dana za ispijanje kafe s kofeinom između 9:30 i 11:30, kako bi se izbjegla kontraproduktivnost, izvještava Inc. Odnosno, najbolje je popiti prvu kafu između tri i pet sati nakon buđenja.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe