15.8 C
Bihać
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

Ovo je izmijenjena verzija “Korona-zakona” u FBiH: Na koga će se odnositi subvencije doprinosa

IZVORklix.ba

Nakon objave u petak najviše diskusija pojavilo se oko člana 4. u koji govori o subvencioniranju doprinosa na minimalnu platu, odnosno ko će imati pravo na tu pomoć.

Posljednja verzija ovog zakona, koju u svom posjedu ima naš portal, u članu 4. precizira da se subvencioniranje doprinosa odnosi na one subjekte koji “u mjesecu obračuna 2020. godine imaju plaćene obaveze na isplaćene plaće zaključno za februar 2020 i pad ostvarenog prometa 20% i više u odnosu na ostvareni prosječni promet u januaru i februaru 2020. godine imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u skladu sa ovim Zakonom u iznosu 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za april tekuće godine i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće”.

Nakon što je u petak premijer Novalić objavio da će Federacija platiti doprinose na minimalnu platu svim radnicima u realnom sektoru, naš portal je objavio tekst zakona u kojem se navodi da ta opcija vrijedi samo za one koji su u martu doživjeli pad od 20 posto u prva tri mjeseca 2020. godine u odnosu na isti period prošle godine.

Kasnije je Novalić tu razliku nastojao opravdati izjavom kako neka preduzeća danas rade jako dobro, ali da će za tri-četiri mjeseca i oni će ući u ovaj program.

“Kada kažemo da je uvjet 20% pada prihoda za privredna društva, moramo znati da će svi doživjeti taj pad. I svi će proći kroz naš program. Čitav realni sektor”, najavio je Novalić.

Navodi se kako ostvareni promet utvrđuje Fedaralno ministarstvo finansija, odnosno Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine na osnovu podataka o evidentiranom prometu putem fiskalnih sistema na serveru Porezne uprave.

“Korona-zakon” predviđa i obustavu obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode u vrijeme trajanja nesreće i 90 dana nakon nje, a ukida se i obaveza plaćanja akontacije porezta na dobit.

Obustavljaju se i svi upravni, parnični, vanparnični i izvršni postupci, a uspostavlja se i Garancijski fond s depozitom od 80 hiljada KM kojim će upravljati Razvojna banka FBiH, a koji će se koristiti za osiguranje kreditnih linija kod komercijalnih banaka.

Ovaj zakon danas je upućen u hitnu parlamentarnu proceduru.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe