Doktorica Monique Tello sa Univerziteta Harvard kaže kako je to baš kao da ste pojeli desert za doručak.
Ako “desertu” dodate salamu ili suho meso i sve začinite kupljenim sok od narandže koji sadrži puno šećera, Tello bi se najradije rasplakala, napisala je na svom blogu.
Doktorica ističe kako peciva, palačinke i muffini nisu idealan doručak jer sadrže procesuirane ugljikohidrate i šećer.
Umjesto toga, objašnjava za today.com, za doručak bi trebali birati obroke bogate vlaknima, proteinima i zdravim masnoćama kako biste se osjećali zadovoljno i držali nivo šećera u krvi u stabilnom stanju.
Objasnila je i kako izgleda njen savršen doručak od samo tri sastojka koji možete ponijeti i na posao:
Prvi korak – voće
Voće je sastavni dio doručka doktorice Tello, a ona obično pripremi oko tri šoljice voća. Veliki je fan smrznutog voća jer je manje skupo i dostupno tokom cijele godine.
Drugi korak – jogurt
Jogurt je odličan izvor proteina i probiotika. Birajte običan jogurt sa smanjenim udjelom šećera i pomiješajte ga sa pripremljenim voćem. Doktorica izbjegava verzije jogurta bez masnoća jer malo masnoća dobro je za sve nas.
Treći korak – orašasti plodovi
Uzmite šaku omiljenih orašastih plodova i/ili sjemenki.
Doktorica Tello bira bademe ili indijske oraščiće.
– Orašasti plodovi bogati su zdravim masnoćama i vlaknima i daju nam potrebnu energiju – ističe Tello.
No, Tello ne smatra kako je doručak najvažniji obrok u danu.
– Ima onih koji jednostavno ne osjećaju glad čim se probude i to je u redu. Mnogim zdravim ljudima njihovo tijelo kaže kada trebaju “gorivo”. I kada uzimate “gorivo”, ono mora biti zdravo, pogotovo ako se radi o prvom obroku u danu, bez obzira kada je – kaže Tello.