20.4 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Ovo garantovano PREKIDA svaku SVAĐU!

Koliko god da se volite, neminovno je da tenzija ponekad poraste toliko da se može spustiti samo jednom “do-brom” svađom. To vjerovatno znate i sami, i nadamo se da ne vjerujete onim ljudima što ponosno kažu “mi se nikada ne svađamo”, jer je sva prilika da ne govore baš pravu istinu.

Ali, ako se svađate svaki čas, a volite se, i svjesni ste da je glupo da se stalno raspravljate oko gluposti, evo šta možete da pokušate.

Da biste mogli da razgovarate kao odrasli ljudi, umesto da se posvađate čim se ne slažete, trebalo bi malo da promijenite perspektivu. A za to vam treba dobra strategija, da možete da razumijete problem iz partnerovog ugla, a onda i da ga riješite zajedno.

Psiholozi savetuju da isprobate “razgovore na jastuku”, tehniku koju preporučuju porodični terapeuti, kao prilino efikasnu za rješavanje nesuglasica, piše WebMD.

Stavite ispred sebe jastuk, i razmišljajte o svakoj strani jastuka kao “jednoj od mogućih perspektiva”:

Vi ste u pravu, vaš partner greši

Vaš partner je u pravu, vi grešite

Oboje ste u pravu

Oboje grešite

Kad odredite strane za svaku od ove četiri perspektive, sedite ispred i pokušajte da artikulišete svaku od njih, pomjerajući se tako da i fizički ispratite tu “promjenu”. Nastavite tako dok ne iskažete sva četiri pogleda na problem.

Ovu vježbu trebalo bi da radite zajedno, ali tako da odvojite dovoljno vremena da možete da istražite i prihvatite (koliko je moguće) svaku od ovih opcija.

Ne morate u potpunosti da se slažete ni sa jednom od ponuđenih mogućnosti, ali trebalo bi da posle nekog vremena budete u stanju da razumete da stvari nisu uvek onakve kakvim se vama čine, tako da možete da se složite da i drugačiji doživljaj problema ima smisla (bar donekle).

Jako je važno da se stvarno potrudite da razumijete šta vaš partner govori i kako se oseća, jer je jedini način da izbegnete svađe da imate razumijevanja i saosećanja jedno za drugo, čak i kad se oko nečega ne slažete.

Na kraju, sjedite na jastuk, i razmislite o tome kako sve četiri perspektive mogu biti i istinite i neistinite.

Stvar je u tome što je “tačno” vrlo subjektivna stvar, iako to često gubimo iz vida. Zato je ova tehnika odlična “vježba”, koja će vam pomoći da toga budete svjesni i da se, umesto da “isterujete” ko je u pravu, fokusirate na to kako da vaš odnos postane bolji, a vi bliskiji.

Za početak – dovoljno je da se malčice bolje razumijete. Više ćete se voljeti.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe