Ovih pet navika u ishrani ubrzat će sagorijevanje masti

Gubitak težine i sala na stomaku je proces. To se ne dešava preko noći nakon što prestanete da pijete gazirana pića.

Na kraju krajeva, bilo je potrebno vrijeme i vjerovatno dosta loših navika u ishrani da se skupi ona težina i masnoća koju biste željeli skinuti. Isto tako, biće potrebne zdravije prehrambene navike tokom vremena da se vaše tijelo vrati u zdravije stanje.

Iako spor i postojan često pobjeđuje u ovoj utrci, stručnjaci za ishranu i klinička istraživanja sugeriraju da određene navike mogu ubrzati sagorijevanje masti.

Svaki dan jedite lisnato povrće

Masnoća koju najviše želite da napadnete zdravijim prehrambenim navikama naziva se visceralna mast. Ovo je masnoća koja se nalazi duboko u vašem abdomenu i opasno okružuje kritične organe poput jetre i gušterače. Istraživanja pokazuju da visceralna mast luči biokemikalije koje mogu uzrokovati metabolički sindrom, kardiovaskularne bolesti i određene vrste raka. Ali možete pronaći neprijatelja koji sagorijeva visceralne masti u jasnijoj ladici vašeg frižidera: tamno lisnato zelje poput špinata, kelja, rukole i krastavca.

Studija objavljena u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics sugerira da je konzumacija puno neškrobnog, tamno obojenog povrća poput ovog zelenila povezana sa smanjenjem visceralne abdominalne masti, kao i masti u jetri. Ovo tamno lisnato zelje je superhrana jer ima malo kalorija – samo oko 10 do 15 kalorija po šolji – i sadrži mnoge nutrijente poput vitamina K, magnezijuma, folata, kalcijuma, vitamina C i uglavnom nerastvorljivih vlakana.

Naručite kafu

Kofein je stimulans koji je dobro poznat po tome što podiže budnost, kognitivne funkcije i metabolizam, a na kraju možda pomaže u gubitku težine. Bez sumnje ste osjetili nervozan nalet energije nakon što ste popili espresso. To je vaš broj otkucaja srca i ubrzani metabolizam.

Sada, mala studija u časopisu Journal of the International Society of Sports Nutrition iz 2021. godine sugerira da kofeinski pojačivač povećava sagorijevanje masti kada je uparen s vježbanjem. Kada su istraživači dali muškim učesnicima kofein jednaku količini u šoljici jake kafe 30 minuta prije jutarnjeg i večernjeg treninga, muškarci koji su konzumirali kofein imali su značajno “povećanje stope oksidacije masti u cijelom tijelu” u poređenju sa uzimanjem placeba.

Naručite šolju zelenog čaja

Mnogi čajevi sadrže kofein, ali jedna vrsta ima posebno moćan sagorevač masti koji se zove epigalokatehin galat, ili skraćeno EGCG. Pronađen u izobilju u zelenom čaju, ovaj katehin je pokazao u studijama da vam pomaže da sagorite više kalorija čak i u mirovanju, što rezultira gubitkom težine.

Istraživanje u Journal of Nutrition pokazalo je da gojazne odrasle osobe koje su pile napitak s kofeinom koji sadrži katehine zelenog čaja sagorevaju više trbušne masti tokom vježbanja od gojaznih odraslih koji su pili placebo koji sadrži kofein, ali bez ekstrakta zelenog čaja.

Popijte čašu vode prije svakog obroka

Ovo je dobra navika za ubrzanje sagorijevanja masti iz više razloga. Prije svega, voda je ključna ako želite da vaši organi funkcioniraju optimalno. Drugo, dobro hidrirani može vam pomoći da unosite manje kalorija. Čaša vode prije obroka ispunjava vaš želudac baš kao što bi to činilo predjelo za supu, pomažući utažiti glad, ali bez kalorija.

“Ponekad se žeđ može pojaviti kao glad”, kaže registrirani dijetetičar i najprodavaniji autor knjige Diabetes Create Your Plate Meal Prep Cookbook.

Pijuckanje vode tokom dana može vam pomoći da ostanete hidrirani i može vam pomoći da zadržite glad i žudnju.

Čak i sam čin unošenja vode u vaše tijelo može povećati metabolizam. U studiji objavljenoj u Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, istraživači su otkrili da su 60 minuta nakon što su i muškarci i žene popili oko 2 šolje vode, povećali potrošnju energije za 30 posto.

Ne jedite meso bar jednom sedmično

Jedenje više povrća, a manje mesa odlična je navika za zdravlje, ali i za mršavljenje. Ali to ne znači da morate biti potpuno vegani da biste iskoristili prednosti. Steknite naviku da svake nedelje pravite jednu večeru bez mesa i fokusirajte se na proteine ​​biljnog porekla.

Studija Univerziteta u Kopenhagenu pokazala je da biljni proteini još više zadovoljavaju glad od obroka na bazi svinjetine i teletine i čine da se ljudi osjećaju sitima. Štaviše, istraživači su takođe otkrili da su učesnici koji su jeli vegetarijanski obrok sa visokim sadržajem proteina unosili 12 posto manje kalorija u svom sljedećem obroku u poređenju sa onima koji su jeli meso.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]