1.2 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Ovi vitamini i minerali jačaju imunološkli sistem i štite vas od virusa

IZVORAvaz.ba

“Pored zdrave ishrane, koja isključuje rafiniranu, prerađenu hranu i šećer, ciljana i specifična prehrambena podrška jedan je od načina jačanja imuniteta koji će pomoći u sprječavanju ili rješavanju bilo kakve virusne infekcije uz odgovarajuće vježbe, dovoljno sna i zdravu higijenu”, napisala je nutricionistica Amela Ivković O'Reilly.

Prema podacima postojećih recenziranih radova na PubMedu i drugim organizacijama, kao što su komplementarno medicinsko udruženje (CMA), Orthomolecular Medicine News Service (OMNS) u SAD-u i Britansko društvo za ekološku medicinu, vitamin C, D, Cink, Selen, humična kiselina, ekstrakt maslinovog lista i S. Boulardii mogu vam pomoći u borbi protiv gripe.

Vitamin C

Epidemija virusa može se dramatično usporiti ili zaustaviti uz neposrednu široku upotrebu velikih doza vitamina C. Naime, ljekari već decenijama ukazuju na snažan antivirusni efekt vitamina C.

“Veoma je važno maksimizirati antioksidativni kapacitet tijela i prirodni imunitet kako bismo spriječili i minimizirali simptome kada virus napada ljudsko tijelo. Osnova upotrebe visokih doza vitamina C u prevenciji i borbi protiv bolesti uzrokovanih virusima može se pratiti kao rani uspjeh vitamina C protiv polia, prvi put registrovanog krajem 40-ih. Dalji klinički dokazi prikupljeni tokom decenija doveli su do antivirusnog protokola objavljenog 1980”, kazala je Ivković O'Reilly.

Preporučena doza vitamina C je 3.000 miligrama dnevno u nekoliko doza.

Vitamin D

Osim vitamina C, istraživanja pokazuju da je vitamin D nesumnjivo ključni sastojak koji utječe na imuni odgovor, a više istraživanja je pokazalo kako posjeduju i stimuliraju antivirusna svojstava.

Ivković O'Reilly kaže kako bi u procjeni statusa vitamina D i održavanje optimalnog nivoa u serumu trebalo uzeti u obzir kod starijih osoba i djece, a mikronutrijente treba smatrati jednim od bitnih faktora koji u cjelini poboljšavaju naše zdravstveno stanje i podržavaju našu borbu protiv bolesti.

Preporučena doza vitamina D je 2.000 međunarodnih jedinica dnevno.

Cink

Cink igra veoma bitnu ulogu u našem imunološkom sistemu, a osobe kojima nedostaje cink imaju povećanu osjetljivost na razne patogene. Cink je ključan za normalan razvoj i funkciju ćelija koje posreduju nespecifični imunitet, poput neutrofila i prirodnih ćelija ubica.

“Generalno gledano, cink pokazuje svoj antivirusni efekat interferirajući u četiri faze životnog ciklusa, što uključuje gubitak infektivnosti virusa, inhibiciju ulaska virusa u domaćina, inhibiciju prerade virusnog polipeptida i inhibiciju aktivnosti virusne proteaze i/ili viralno-kodirana RNA polimeraza ovisna o RNA (RdRp)”, kazala je Ivković O'Reilly.

Zbog toga je osiguravanje optimalnog statusa cinka jedan od faktora koji doprinosi jačanju imuniteta prema virusnim infekcijama. Preporučena doza cinka je 20 miligrama dnevno.

Selen

Ovaj mineral u tragovima ima antivirusnu aktivnost te doprinosi smanjenu vrsta reaktivnih kisika i reaktivnih azotnih vrsta. Manjak selena povećava ranjivost na infekcije virusima kao što su pokazala istraživanja širom svijeta posljednjih nekoliko decenija od Kube do Kine.

Preporučena doza unosa selena je 100 mikrograma dnevno.

Humična kiselina

Nalazimo je u specifičnom tlu na određenim lokacijama u svijetu. Vjeruje se da ova kiselina inhibira sve viruse. Humična kiselina s najefikasnijim antivirusnim djelovanjem izvedena je iz slatkovodnih biljaka koje su u osnovi drevni kompost star hiljadama godina.

“Humična kiselina sadrži mnogo vrsta “funkcionalnih grupa” (specifične grupe atoma) koje se mogu vezati za veliki broj virusa. Istraživanja su pokazala da su određene humusne kiseline efikasne in vitro protiv svih poznatih virusa, uključujući gripu, HSV i HIV”, objašnjava Ivković O'Reilly.

Preporučena doza humične kiseline je 375 mg dva puta dnevno.

Ekstrakt maslinovog lista

Glavni aktivni sastojci maslinovog ulja uključuju oleinsku kiselinu, fenolne sastojke i skvalen. Glavni fenolni spojevi, hidroksitirosol i oleuropein daju ekstra djevičanskom maslinovom ulju njegov gorak, oštar okus. Istraživanja su također pokazala da oleuropein koji se nalazi u ekstraktu maslinovog ulja pokazuje značajno antivirusno djelovanje protiv respiratornog sincicijskog virusa i virusa para-gripa tipa 3. Preporučena doza ekstrakta maslinovog lista je 500 mg dva puta dnevno.

S. Boulardii

Prema riječima Ivković O'Reilly, ovaj probiotski kvasac podržava sekretorni imunoglobulin A, glavni imunoglobulin urođenog imunog sistema koji štiti od infektivnih uzročnika. Vrlo je dobro proučen i jedan je od najbitnijih probiotskih organizama na zemlji.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe