Ipak, biranje prave lubenice nije uvijek jednostavan zadatak – mnogi se pitaju kako biti siguran da će lubenica koju kupimo biti dovoljno slatka i ukusna.
Jedan od najvažnijih pokazatelja kvalitete lubenice je njena veličina i težina. Što je lubenica veća i teža, to je veća šansa da je i kvalitetnija. Idealna lubenica teži između 10 i 12 kilograma jer tada ima dovoljno vremena da upije vodu, šećer i hranjive sastojke dok sazrijeva na njivi.
Kada birate lubenicu u prodavnici, pokušajte podići nekoliko komada približno iste veličine i izaberite onu koja je najteža. Osim težine, možete i lagano kucnuti po kori – zrela lubenica proizvodi prigušeni, šupalj zvuk, što ukazuje na njenu sočnost i zrelost. Ako zvuk nije takav, bolje je potražiti drugu.
Također, na lubenici treba obratiti pažnju na boju mrlje na kori, koja pokazuje gdje je plod ležao na zemlji. Zrele lubenice imaju kremasto žutu ili skoro narandžastu mrlju, što je znak da je plod punog ukusa. Ipak, bijela ili blijedo žuta mrlja može značiti da lubenica nije dovoljno zrela i da će biti manje slatka.
Dodatno, lubenice koje su zaobljenog i ravnomjernog oblika obično su slađe i kvalitetnije. Dok su okrugle lubenice poznate po većoj slatkoći, one ovalne češće znaju biti vodenaste i manje ukusne.
Prateći ove jednostavne savjete, odabrat ćete najslađu i najsočniju lubenicu ovog ljeta.