Ove tablete su bh. građani najviše kupovali u 2020. godini

Traženi su bili i lijekovi koji tretiraju kašalj, kao i antiseptici, kažu u apotekama

IZVORavaz.ba

U Bosni i Hercegovini potrošnja lijekova stalno raste. Iz godine u godinu troše se desetine miliona KM na razne medikamente, međutim, epidemija koronavirusa dovela je do toga da su bh. građani kupovali enormne količine lijekova.

Prema podacima do kojih smo došli, naši građani su, kada je riječ o bezreceptnim lijekovima, tokom 2020. godine najviše kupovali one za snižavanje tjelesne temperature i protiv bolova.

Jači imunitet
Potvrdili su nam to iz JU “Apoteke Sarajevo”, gdje su kazali da su najtraženiji lijekovi bili paracetamol i kombinacije, acetilsalicilna kiselina i kombinacije, nesteroidni antinflamatorni lijekovi (NSAR) ibuprofen i kombinacije te probiotici i prebiotici različitih proizvođača.

Također, kazali su nam, dosta su bili traženi lijekovi koji tretiraju kašalj, antiseptični lijekovi za usta, grlo i ždrijelo, kao što su pastile, oriblete i sprejevi te kapi i sprejevi za nos.

– Od preparata za jačanje imuniteta najviše su traženi oni koji sadrže vitamine C i D različitih jačina, oblika i proizvođača, te kombinacije ovih vitamina s drugim komponentama koje dodatno jačaju imuni sistem – odgovorili su nam iz ove ustanove.

Zaštitne maske
U mostarskim “Ljekarnama Lupriv”, koje lanac apoteka imaju u skoro cijeloj BiH, kada su podvukli crtu pod 2020. godinu, naveli su “top pet” najprodavanijih proizvoda. Na prvom mjestu su zaštitne maske, a potom slijede paracetamol, vitamin C, kafetin i aspirin.

– U odnosu na 2019., u 2020. je drastično skočila prodaja ovih proizvoda. Jednostavno, to je neusporedivo – kazali su nam iz “Lupriva”.

Iako su se kupovali i lijekovi za smirenje, ipak, kako nam je rečeno, oni ne zauzimaju visoku poziciju na ljestvici najprodavanijih.

Kada je riječ o lijekovima koji se izdaju na teret kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, najviše propisivani su inzulini, lijekovi za povišen krvni pritisak, za gastrointestinalne tegobe, oralni antidijabetici te anksiolitici.

Povećan promet
U veledrogerijama su pravu eksploziju potražnje osjetili već na startu pandemije i tada su apoteke započele gomilati zalihe. Prema riječima Šemsudina Hasića, vlasnika „Hercegovinalijeka“, jedne od najvećih veledrogerija u BiH, odmah nakon zatvaranja Evrope kod njih je zabilježeno povećanje više od 50 posto prometa i tada je i krenuo prvi udar, a dva mjeseca kasnije došlo je do zatišja.

– Porasla je prodaja zaštitnih sredstava, vitamina i dodataka za jačanje imuniteta – kazao je Hasić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe