Ovaj dan je najmjerodavniji za testiranje na koronu nakon kontakta sa zaraženim ili ćete dobiti lažno negativan test

Brzi antigenski testovi detektuju proteine virusa u uzorcima koji se dobijaju iz disajnih puteva uzimanjem briseva. Nisu pouzdani kao PCR testovi, ali sa njima može da se testira mnogo jeftinije, efikasnije i brže veći broj ljudi, kazala je za RTS Marija Gnjatović iz Instituta za primjenu nuklearne energije. Ona je pojasnila i kada je najmjerodavnije testirati se PCR testom nakon kontakta sa zaraženom osobom.

Dr. Marija Gnjatović rekla je, da su brzi antigenski testovi korisni za skrining određene populacije, kao što su bolnice, vrtići i škole.

-Ne mogu biti pouzdani koliko i PCR, zato što je PCR zlatni standard u toj vrsti dijagnostike, ali omogućavaju da se testira mnogo veći broj ljudi. PCR je zlatni standard za detekciju prisustva virusnog genetskog materijala, odnosno prisustva virusa, dok su brzi antigenski testovi koji detektuju same proteine virusa najčešće nukleokapsidni protein, navela je dr. Gnjatović.

Prema njenim riječima, svako ko je bio u kontaktu sa zaraženom osobom treba da sačeka pet do sedam dana dok se ne pojave simptomi.

-Uz poštovanje svih epidemioloških mjera takav potencijalni pacijent može da ide na posao i ponaša se normalno, samo malo više da vodi računa, prati svoje stanje i ukoliko je potrebno se izoluje i tesitra, istakla je doktorica INEP-a.

Kako je objasnila, PCR se radi nekoliko dana nakon kontakta sa zaraženom osobom.

-Ako ste sada imali kontakt i ako odete sutra da se testitrate, onda ćete dobiti lažno negativan rezultat. Potrebno je da se virus u gornjim disajnim putevima u dovoljnoj mjeri umnoži da bi uzimanje uzorka dalo pozitivan nalaz ukoliko je virus prisutan, ocijenila je dr. Gnjatović i upozorava da je također važno da se ne čeka predugo, više od 20 dana od pojave simptoma.

Za sedam mjeseci INEP je pratio i teže i lakše slučajeve.

Dr. Gnjatović kaže da se pokazalo da svi pacijenti koji su imali težu kliničku sliku i dalje imaju visoke vrijednosti antitijela i da su njihove vrijednosti antitijela za sedam mjeseci pale između pet i deset procenata što je beznačajno, ali i očekivano.

-Pacijenti koji su preležali sa blažom kliničkom slikom u najvećem procentu razvijaju niže vrijednosti antitijela i može se desiti da opadnu ispod mjerljivih vrijednosti, ali to ne znači da su ti pacijenti ne zaštićeni, ukazala je predstavnica INEP-a.

Dodala je da se koronavirus za razliku od ostalih virusa mnogo duže zadržava u organizmu

-Imali smo pacijenta koji je imao IGM antitijela i posle četiri mjeseca prošao je kroz razne faze. Djelovalo je da je potpuno izliječen do toga da su mu se simptomi vraćali, navela je ona i dodala da to znači da virus ne mora biti prisutan u gornjim disajnim putevima, nego u drugim organima.

Ona je ponovila da je veoma je važno da se nosi maska.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe