6.8 C
Bihać
Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Ova divlja bobica je lijek: Šaka ovog moćnog voća dnevno čuva nervni sistem, čisti krv, sprječava rak!

Šumske jagode su jedna od 400 dosad poznatih vrsta jagoda u svijetu. Iako su plodovi obične šumske jagode znatno sitniji od domaće gajene jagode, treba znati da u sebi ipak sadrže mnogo veću koncentraciju hranjivih i ljekovitih materija.

Šumske jagode moguće je brati od maja do augusta. Ovo voće izuzetno je bogato C vitaminom u toj mjeri da jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Pored toga sadrži vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan…

Ove bobice osvježavaju lice

Za njegu lica priprema se maska od šumskih jagoda tako što se desetak plodova propasira i pomiješa sa malo mlijeka. Drži se na licu dva-tri sata ili još bolje tokom cijele noći, a ujutru ispere mlakom vodom. Ova maska čisti i osvježava lice, a koži daje blistav i ujednačen ten.

Također, šumske jagode pospješuju cirkulaciju pa mogu biti i dobar saveznik u borbi protiv celulita.

List neprocjenjive vrijednosti: Bori se protiv gripa, čisti limfne i disajne puteve, sprječava reumu i još mnogo toga još!

Divlja jagoda kao lijek

Prisustvo mangana u jagodama povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu. Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu, koja sprječava prelazak zdravih ćelija u maligne. Da bi se što bolje sačuvale hranjive i ljekovite materije, šumske jagode treba prati samo kratko, nikako pod jakim mlazom vode i to neposredno prije jela. Ako se odlučite da sušite plodove, kad završi sušenje smjestite ih u platnene ili vrećice od jute i čuvajte na tamnom i suhom mejstu.

Čaj od lista jagode

Čaj od lišća šumske jagode čisti krv, jetru, bubrege i umiruje nervni sistem.

Čaj od lista jagode uspješno se primenjuje kod oboljenja materice jer sprječava jaka krvarenja. Kod oboljenja živaca čaj od listova i od cijele biljke (korijen, list), u kombinaciji s ostalim ljekovitim biljem, jača nervni sistem i smiruje.

Zapadna medicina koristi šumske jagode za liječenje lošeg ili izgubljenog apetita, astme, slabe cirkulacije, za čišćenje krvi, bolesti bešike, krvarenja, bolesti želudca (gastritisa, katara crijeva, slabog varenja itd.) i jetre (hepatitisa, ciroze, masne jetre, itd.) proljetnog umora, kašlja, hemoroida, upale usne duplje, bolesti bubrega, artritisa, gihta, reume.

Pored svega navedenog – šumska jagoda je veoma jak antioksidans i štiti organizam od štetnih dejstava slobodnih radikala, koji su glavni prouzrokovači teških oboljenja, kakvi su maligniteti.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe