7.3 C
Bihać
Ponedjeljak, 5 Decembra, 2022

Otvoren Startup studio Bihać: dugoročna podrška za razvoj i rast startup biznisa

Na održanoj konferenciji za medije, Startup studio Bihać predstavljen je kao inovativna prilika za mlade poduzetnice i poduzetnike u Gradu Bihaću i okolini. Startup studio Bihać će mladima koji vode ili namjeravaju pokrenuti biznis nuditi prostor za rad, edukativne događaje, mentore, pravnu i računovodstvenu službu, prodajni tim, sredstva za testiranje prototipa, fond za partnerska ulaganja, kao i pristup velikom broju partnera iz svih sektora.

Na ovaj način Fondacija Mozaik i Grad Bihać žele kreirati poticajno okruženje i pružiti podršku mladima za inovacije, razvoj i vođenje startup biznisa.

„Već nekoliko godina unazad postoji ideja i želja da Grad Bihać ima coworking prostor, odnosno kreativni hub za freelancere i startupe, jer je to danas standard za svaki grad koji želi omogućiti mladim ljudima uvjete za rad – od radnog stola, konferencijske sale, preko brzog interneta, kreativnog okruženja i mentorske podrške stručnjaka iz svih oblasti kako bi svoje kreativne ideje pretočili u stvarnost i stvarali kontakte sa drugim kreativcima. Fondacija Mozaik s kojom kroz program Omladinske banke već nekoliko godina odlično sarađujemo, pokazala se kao najbolji partner za realizaciju tog projekta, jer već uspješno primjenjuje model startup studija u Sarajevu i Banjaluci. Ponosan sam što u ovaj eminentni prostor u centru grada nismo smjestili neki ugostiteljski objekat ili banku, nego smo ga zajedničkim ulaganjem opremili i evo stavili na raspolaganje mladim ljudima koji žele razvijati svoje ideje“, rekao je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

U svom obraćanju medijima direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić je rekao da vjeruje da uz pravu podršku mladi mogu postići dobre i odgovorne poslovne rezultate: „Zato smo pokrenuli Startup studio i stvorili sigurno okruženje koje ima sve što je potrebno za profesionalni razvoj mlade osobe. Nudimo prilike svima, a najhrabrijima i kapital i svu neophodnu podršku kako bi uspješno uspostavili i vodili svoj biznis. Poslovni uspjeh mlade osobe je naš cilj i stoga svakodnevno otvaramo nove prilike i sa njima dijelimo rizik poslovanja“.

Svoje iskustvo o partnerstvu s Fondacijom Mozaik podijelio Almir Ćehić (34), poduzetnik iz Bosanske Krupe i osnivač uspješnog društvenog biznisa Sigurna ruka koji nudi usluge čišćenja poslovnih i stambenih objekata u Unsko-sanskom kantonu:

„Sa timom Fondacije Mozaik sarađujem od 2016. godine kada smo zajedno pokrenuli biznis. Voditi d.o.o. u BiH je teško, pa smo i mi prošli kroz brojne poteškoće, ali smo danas vrlo uspješan biznis. Siguran sam da danas ne bismo mogli imati 10 stalno uposlenih da nismo imali kontinuiranu podršku Fondacije Mozaik. Drago mi je da će vrata Startup studija Bihać biti otvorena za one koji već posluju, kao i za one koji su tek na početku, jer je podrška jednako potrebna svima“.

Silmija Ferizović (25) je inovatorica iz Bihaća koja zajedno sa timom Startup studija Fondacije Mozaik od aprila mjeseca 2020. godine čeka odgovor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo da li će „Vertikalna vjetroturbina sa samopodešavajućim stacionarnim lopaticama“ biti dvostruko patentirana: „Realizacija jedne inovativne ideje predstavlja put koji nije nimalo jednostavan. Mnoštvo prepreka koje inovatore na tom putu dočekuju nije nimalo lako savladati, pogotovo ukoliko se sami sa njima suočavaju. Uz nas u prevazilaženju prepreka sa velikom intelektualnom i finansijskom podrškom stajali stručnjaci iz Fondacije Mozaik. Naizgled jednostavne, no zapravo vrlo komplikovane i skupe birokratske procedure jesu jedan od glavnih razloga zašto većina inovacija ostane samo na nivou ideje, eventualno prototipa. Stručnjaci iz Fondacije Mozaik su se pobrinuli da mi kao tim komplikovanost prijave, raznih preocedura i njihovo koštanje nimalo ne osjetimo. Nadam se da će i drugi perspektivni i inovativni mladi ljudi u USK i okolini znati prepoznati sve beneficije koje Start up studio u Bihaću nudi“.

Grad Bihać i Fondacija Mozaik su podržali i Aladina Ćemalovića grantom od 2000 KM kako bi pokrenuo obrt koji će se baviti izradom 3D printanih dijelova za različite namjene: „Meni će za početak biti najteže naći redovne kupce, tako da se nadam da ću u Startup studiju Bihać dobiti korisne savjete i kontakte koji će rezultirati uspješnom prodajom. “

Fondacija Mozaik je do sada podrzala 82 društvena biznisa od kojih 88% uspješno posluje i nakon prve godine. Za više informacija o Startup studiju posjetite www.startupstudio.ba ili oficijelnu Facebook stranicu.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe