19.7 C
Bihać
Četvrtak, 30 Juna, 2022

Otkupna cijena malina će biti 6,80KM?

Pred malinarima u Republici Srpskoj je još jedna neizvjesna sezona jer je rod crvenog zlata ispod prosjeka, a od cijene koju im ponude hladnjačari zavisi da li će uopšte krenuti u berbu, jer svaki iznos niži od deset maraka po kilogramu za njih, kažu, znači debeli minus na računu i vodi ka uništenju zasada.

Ekspanzija uzgoja malina u RS-u, posebno u Podrinju, počela je prije nekoliko godina, kada su mnogi zasadili hektare i hektare obradive površine. Truda je trebalo mnogo, a zarada je bila solidna.

ZLATNI PERIOD

Nakon tog zlatnog perioda uslijedio je sunovrat malinarstva pa je tokom jedne sezone kilogram ovog voća plaćan svega 1,50 KM, a prije tri godine cijena nije prelazila 2,20 KM, dok je 2020. za maline plaćano oko 3,50 KM. Ovogodišnja berba, kažu malinari, trebalo bi da počne kroz desetak dana.

Dragomir Pavlović iz Teslića, koji uzgaja maline na pet dunuma, rekao je da će biti dobro ako ubere i 500 kilograma po dunumu.

– Otkupna cijena još nije poznata, ali ako ostane na nivou prošlogodišnje, ja ću iskrčiti malinjake. Neobjašnjivo je koliko je sve poskupjelo od đubriva pa nadalje, a da cijena roda ostane ista. Na osnovu svega toga sve ispod deset maraka znači minus za proizvođače, rekao je Pavlović.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se