Otkriveno šta utječe na rast djeteta

IZVORavaz.ba

Na rast djeteta do njegove pete godine više utječe okolina nego genetski faktori, ustvrdili su radnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Ta je UN-ova agencija ustanovila da, unatoč razlikama koje postoje među pojedincima, rast prosječnog djeteta u bilo kojem dijelu svijeta leži u tačno određenom nizu faktora.

– Djeca iz Indije, Norveške i Brazila pokazuju sličnosti u fizičkom razvoju kada su im omogućeni zdravi uvjeti za život u njihovim ranim godinama. Na razlike u rastu djece do pet godina više utječu, primjerice, kvalitetna ishrana, nezagađen okoliš, dobra zdravstvena zaštita i prehrambene navike, od genetskih ili etničkih faktora – stoji u saopćenju WHO-a o standardima o rastu djece.

Studiju su naučnici proveli među 8.000 mališana iz Brazila, Gane, Indije, Norveške, Omana i SAD u dobi do pet godina. Sva odabrana djeca imala su “optimalne uvjete za pravilan rast”, poput dojenja, nakon toga kvalitetne ishrane i zdravstvene zaštite, a majke su bile nepušači.

Po završetku istraživanja mjereni su visina i težina djeteta s obzirom na životnu dob te omjer visine i težine. Mjereno je i šest ključnih motoričkih razvojnih faza, poput trenutaka kad su djeca počela sjediti, puzati i hodati.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe