14.5 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Otkriveno šehidsko spomen obilježje u Skucanom Vakufu

Prije same ceremonije svečanog otvorenja klanjana je zajednička džuma vjernika iz oba džemata Skucanog Vakufa, odnosno Desne i Lijeve obale, koju je predvodio glavni sanski imam Mirza ef. Žerić.

Također, u sklopu ovoga događaja uručeno je priznanje muallim godine efendiji Selmiru ef. Huriću, imamu iz Skucanog Vakufa, a priznanje mu je dodijelio Medžlis Islamske zajednice Sanski Most za postignute rezultate u proteklom periodu.

Ovo sansko selo je u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, poput ostalih mjesta na prostoru Općine Sanski Most, pretrpjelo velika razaranja i devastaciju. Veliki broj nedužnih mještana je ubijen, mnogi su prošli razne vrste fizičkog i psihičkog maltretiranja, te zatvaranja u brojne logore.

Skucani Vakuf je iznjedrio i svoje najhrabrije sinove, borce Armije RBiH koji su dali veliki doprinos u odbrani od agresije i oslobađanju okupiranih dijelova zemlje. Svima koji su u toj borbi položili svoje živote posvećeno je ovo spomen obilježje koje su zajednički finansirali mještani uz podršku Općine Sanski Most i Unsko-sanskog kantona.

Novoizgrađeno spomen-obilježje otkrile su porodice šehida, a ovom prilikom još jednom je istaknuto kako se njihova žrtva nikada ne smije zaboraviti.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe