Otkriveno 28 tunela ispod ograde: Migranti sve češće biraju rutu iz Srbije ka Mađarskoj

Šatorska naselja, hiljade migranata u redovima za ostvarenje osnovnih potreba, povrede, nasilje. Slike su ovo koje se često šalju iz naše zemlje. U posljednje vrijeme situacija je nešto bolja, ali problema itekako ima. Gost emisije Federacija danas ovim povodom bio je Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima.

Kazao je da postoji trend smirenja zapadnobalkanske i istočnomediteranske rute, koja vodi iz Turske ka Grčkoj. Sporazum EU s Turskom je značajno smanjio priliv migranata ka Balkanu, što je dokaz važnosti te zemlje u migracijama.

Istakao je da u privremenim prihvatnim centrima u BiH trenutno smješeteno 3.800 migranata, što je značajno manje od 6.700, koliko ih je u centrima boravilo u februaru.

Kapaciteta ima za smještaj svih migranata koji se nalaze u BiH, ali postoji određen broj migranata koji ne žele boraviti u centrima, naveo je Buzar. U Bihaću je takvih oko 700, i najveći broj njih, oko 350, boravi u napuštenoj fabrici Krajinametala, dodao je.

Kada je u pitanju Dom penzionera u Bihaću, migranti su, kaže, izmješteni, gradske vlasti su ušle u objekat i trenutno ga čiste od tona smeća.

“Uradit će se dezinfekcija, dezinsekcija i fizički će se spriječiti ponovni ulazak migranata u taj prostor”, poručio je Buzar.

Krijumčarenje migranata je jedan od najvećih sigurnosnih izazova, ali su brojne operativne aktivnosti u posljednje vrijeme provedene su u Bosni i Hercegovini s ciljem sprečavanja krijumčarenja, istakao je on.

Došlo je do povećanja korištenja rute iz Srbije ka Mađarskoj, otkriveno je 28 tunela ispod ograde koju je podigla Mađarska na svojoj granici. Čak se jedan dio migranata i vraća iz Bosne i Hercegovine u Srbiju jer nisu uspjeli preći granicu.

Kada je u pitanju situacija u Lipi, kaže da je ona zadovoljavajuća i da svi nivoi vlasti koji su dali svoj doprinos u tom projektu mogu biti ponosni na njega.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe