Otkriven novi simptom koronavirusa, gubitak sluha se javlja kod mnogih zaraženih

IZVORavaz.ba

Neki pacijenti koji boluju od koronavirusa prijavili su neobjašnjiv gubitak sluha. Ranije ove sedmice, jedan muškarac je prijavio gubitak sluha u kombinaciji sa šumom u lijevom uhu.

Tinitus je naziv za pojavu neobjašnjivih zvukova, uključujući zvonjavu, zujanje, šištanje ili pulsiranje.

Naučnici su nedavno pozvali ljekare da paze na znakove tinitusa jer je to možda nedovoljno dijagnostifikovan simptom virusa korona, prenose “Novosti”.

– Uprkos značajnoj literaturi o koronavirusu i različitim simptomima povezanim sa virusom, nedostaje diskusija između virusa i sluha – ističu naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Oni su u izvještajima objavljenim u žurnalu “BMJ Kejs resport” napisali da su gubitak sluha i zujanje u ušima simptomi koji su primijećeni kod mnogih pacijenata koji boluju od Covida-19 i virusa gripa.

– S obzirom na široko zastupljeno prisustvo virusa u populaciji i značajan gubitak sluha, važno je ovo dodatno istražiti – dodaju naučnici.

Ipak, samo zato što čujete da vam uši zvone, ne mora nužno značiti da imate koronavirus. Tinitus obično nije znak ničeg ozbiljnog, a već postoji niz tretmana za ovo stanje. Uzrok mogu biti dijabetes, anksioznost, pa čak i uzimanje određenih vrsta lijekova.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe