Otkriće ljekara iz Srbije: Poslije ukusa i mirisa, korona odnosi još jedno čulo, napada mu živac

Tim ljekara sa ORL klinike KC Niš ispitivao je utjecaj koronavirusa na sluh, i pokazalo se da oboljevanje od Covida-19 može dovesti od blagog do srednjeg pada sluha na visokim frekvencijama. Ovo je u svijetu prva sveobuhvatna studija uticaja Covida na sluh, kaže za RTS direktor ORL klinike Dušan Milisavljević.

Direktor ORL klinike Dušan Milisavljević rekao je da je tim stručnjaka bio u crvenoj zoni i ispitivao uticaj koronavirusa na sluh kod srednje teških i teških pacijenata.

-Našli smo blagi do srednji pad sluha kod visokih frekvencija. To znači da koronavirus može da napadne i slušni živac. Evidentirali smo pacijente, pozivamo ih da dalje provjeravaju sluh i pozivamo ih da uđemo u drugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju, rekao je direktor ORL klinike.

Na osnovu ovih podataka, Milisavljević ukazuje da se kod pojedinih pacijenata sluh vraća kroz nekoliko nedjelja, a kod nekih i nekoliko mjeseci. Direktor ORL klinike navodi da se tokom liječenja pacijenata kojima je oštećen sluh koristi deksamestazon, kortiko preparat.

Milisavljević navodi da postoje dvije teorije kako koronavirus napada i oštećuje slušni živac.

Prva je, kaže, da se u krvi prave mirkotrombovi koji udaraju na unutrašnje uho i oštećuju vaskularizaciju slušnog živca. Druga je, prema njegovim riječima, nedostatak kiseonika u hemoglobinu, što oštećuje slušni živac.

Milisavljević napominje da niko u svijetu još nije sproveo ovoliku sveobuhvatnu studiju uticaja Covida-19 na sluh i dodaje da će rezultati studije biti poslati vodećem američkom časopisu koji se bavi ORL tematikom.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe